Extrădarea lui Dorin Lazăr Maior a fost amânată. Fostul lider al revoluționarilor din Brașov a fost internat într-un spital din Italia

Data publicării:
dorin lazar maior condus de mascati
Fostul preşedinte al revoluţionarilor din Brașov şi fost deputat PSD Dorin Lazăr Maior. Foto: Captură TV Digi24

Fostul preşedinte al revoluţionarilor din Brașov şi fost deputat PSD Dorin Lazăr Maior, în vârstă de 63 de ani, condamnat de către Tribunalul Braşov la o pedeapsă de doi ani şi 1.186 de zile de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, nu va mai fi adus luni în ţară, aşa cum anunţaseră iniţial surse judiciare, pentru că s-a internat într-un spital din Italia.

Conform surselor citate, Dorin Lazăr Maior, care urma sa fie preluat luni din Italia, s-a internat la un spital din Roma, din cauza unor probleme medicale, astfel că aducerea sa în ţară este reprogramată, urmând să aibă loc imediat ce medicii italieni stabilesc că starea lui de sanatate permite transferul, cu avionul, în România.

Aceleaşi surse anunţaseră că luni Maior urma să fie adus sub escortă formată din ofiţeri de la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române, după ce autorităţile judiciare din Italia au dispus preluarea sa în baza mandatului european de arestare emis de Tribunalul Braşov.

Fostul deputat PSD a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Braşov pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, după ce ar fi încercat să obţină o soluţie favorabilă într-un alt dosar în care a fost deja condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru şantaj. În aprilie, Maior a fost extrădat din Dubai, unde fugise din 2013, în prezent fiind încarcerat.

Dorin Lazăr Maior a fost extrădat din Dubai în 21 aprilie 2016

Dorin Lazăr Maior a fost extrădat din Dubai în 21 aprilie 2016, după ce a fost emis mandat de arestare în lipsă pe numele lui, fiind adus în România şi încarcerat, în primă fază, în arestul Poliţiei braşovene.

Maior a fost condamnat definitiv în noiembrie 2013, de Curtea de Apel Mureş, la şapte ani de închisoare cu executare, pentru şantaj, în dosarul „Romexterra”. Astfel, Dorin Lazăr Maior, Ovidiu Tition şi Florina Aprofirei au fost trimişi în judecată, în 2006, de către procurorii DNA Braşov, fiind acuzaţi că ar fi şantajat doi oameni de afaceri braşoveni, printre care şi pe fostul director adjunct de la Romexterra Bank Braşov, Mihai Maţepiuc, pentru modul ilegal în care se acordau credite la banca respectivă. Maior i-ar fi ameninţat pe cei doi oameni de afaceri că îi va denunţa dacă nu primeşte de la fiecare câte un milion de lei.

De asemenea, Judecătoria Sibiu a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii pentru comiterea infracţiunii de ultraj, Maior fiind acuzat că pe 6 aprilie 2012 l-ar fi ameninţat cu moartea pe un reprezentant al unei instituţii publice din judeţul Braşov. Pedeapsa la care a fost condamnat a fost de şapte ani de închisoare.

La data de 14 decembrie 2015, urmărirea internaţională a fost extinsă în baza mandatului de arestare preventivă emis de Curtea de Apel Braşov, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă, în sensul că a sprijinit un bărbat în activitatea infracţională, prin care acesta din urmă a urmărit cumpărarea de influenţă a unor judecători care judecau cauza în care fusese condamnat, se mai arată în comunicatul IGPR.

Totodată, Tribunalul Braşov a emis un nou mandat de executare a pedepsei cu închisoarea faţă de Dorin Lazăr Maior, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, fiind condamnat la o pedeapsă de şase ani de închisoare. În perioada iulie 2007-aprilie 2008, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Braşov, Dorin Lazăr Maior s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului, prejudiciul adus fiind de aproape 470.000 de lei.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri