Geoană îl contrazice pe șeful Armatei, care a spus că românii trebuie să fie pregătiți pentru război: Nu vedem un risc pentru România

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul general Adjunct al NATO, Mircea Geoana.
Secretarul general Adjunct al NATO, Mircea Geoana. Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că Alianța nu vede „un risc la adresa securității României”. Declarația vine după ce șeful Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, a spus că populația României „trebuie să se îngrijoreze” și că românii ar trebui să fie instruiți și pregătiți în cazul unui război.

„Știu că și acasă este o conversație destul de amplă cu privire la ceea ce spun liderii noștri militari și ceea ce spunem noi, liderii politici. Haideți să fim extrem de clari: liderii noștri militari sunt plătiți și au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil. Obligația noastră, a liderilor politici, este să evităm ca aceste scenarii să se întâmple”, a spus Geoană, după întâlnirea consilierilor pentru securitate națională din țările membre NATO.

„Deci nu vedem un risc la adresa securității României sau a țărilor aliate. Vedem, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robustețe militară, reziliență economică și, în general, o societate capabilă să facă față unor șocuri care nu sunt neaparat militare, ci pot veni din foarte multe alte direcții”, a spus Geoană.

Declarațiile generalului Gheorghiță Vlad, făcute în urmă cu o săptămână, au stârnit controverse în România.

El a spus că legea privind pregătirea populației pentru apărare ar trebui modificată, astfel încât românii să fie instruiți și pregătiți în cazul unui război.

„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a spus generalul.

Mesajul său este similar cu apelurile recente lansate de ministrul suedez al apărării civile sau de șeful Comitetului Militar NATO, care au avertizat despre necesitatea de pregătire a populației civile în caz de război.

România nu are niciun risc să fie angajată într-un război, a fost însă reacția premierului Marcel Ciolacu.

„România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important şi vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi, mai ales, din SUA, sunt pe teritoriul României şi Poliţie aeriană. Deci, haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război”, a spus premierul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri