Geoană: Nu sunt indicii că Rusia intenționează să atace un stat membru NATO. Nu există risc la adresa României

Data actualizării: Data publicării:
NATO Deputy Secretary General, Mircea Geoana, speaks to Romanian students, Bucharest, Romania - 06 Apr 2023
Mircea Geoana, secretar general adjunct al NATO. Foto: Profimedia Images

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că nu există indicii privind o intenţie a Rusiei de a ataca un stat membru al alianţei, dar, cu toate acestea, este de înţeles îngrijorarea cetăţenilor români care locuiesc în apropierea frontierei dunărene cu Ucraina. Referitor la fragmentele de drone rusești descoperite în județul Tulcea, Geoană a afirmat că nu este vorba de un atac deliberat.

"Nu sunt indicii că Federaţia Rusă să aibă vreo intenţie de a ataca un stat aliat, că este România, că este oricine altcineva. Şi acest lucru este dat de puterea şi de forţa alianţei noastre. Noi suntem primul element de descurajare (...). Evident, când asculţi la câteva sute de metri sau la câţiva kilometri dincolo de casa ta, de locul tău de muncă, zgomotul războiului, evident că îţi creează emoţie şi evident creează anxietate şi angoasă. Eu înţeleg acest lucru. Dar nu există risc la adresa României, în sensul de a fi antrenaţi în acest conflict sau de a avea o extensie a acestui conflict către noi", a declarat Geoană luni, în localitatea Răcari din judeţul Dâmboviţa, potrivit Agerpres.

Geoană va merge în Tulcea, după descoperirea fragmentelor de drone rusești

Totodată, oficialul NATO şi-a anunţat intenţia de a vizita zonele din judeţul Tulcea aflate în proximitatea porturilor ucrainene atacate constant de drone ale Federaţiei Ruse.

"Ce ar fi fost dacă nu eram în NATO? Şi poate că ăsta ar fi un element de încredere suplimentară în faptul că aparţinem celei mai puternice alianţe din istoria umanităţii. Şi chiar intenţionez ca în perioada următoare să vizitez şi (...) poate prezenţa mea şi mesajul meu o să fie un mesaj de linişte, de încredere şi de calm", a mai spus Mircea Geoană.

Geoană: Nu a fost un atac deliberat

Referitor la fragmentele de drone descoperite în nordul judeţului Tulcea, secretarul general adjunct al NATO a arătat că nu există indicii privind o intenţie de a lovi teritoriul României.

"Evident că există o anchetă în curs, pe care autorităţile române o efectuează. Noi suntem în contact direct, la nivel politic şi la nivel militar, cu aliatul român şi sunt convins că toate elementele vor fi elucidate şi vor fi prezentate opiniei publice de o manieră transparentă în continuare. Deci în primul rând nu este vorba de un atac deliberat. Mesajul meu, ca român, este acela de a încerca să avem încredere în faptul că Alianţa Nord-Atlantică are toate măsurile luate, acum şi în perspectivă, pentru a asigura protecţia întregului spaţiu aliat, inclusiv a României", a precizat Geoană.

El a salutat, în context, decizia SUA de suplimentare a poliţiei aeriene în zona Mării Negre.

"Deci vom avea, pe lângă cei 5.000 de soldaţi, militari aliaţi care sunt astăzi pe teritoriul nostru, elemente suplimentare şi acest lucru trebuie să ne liniştească şi să ne dea foarte multă încredere. În acelaşi timp, la Vilnius, liderii noştri au adoptat o nouă generaţie de planuri de apărare, exact pentru acest tip de incidente, accidente sau situaţii mai grave, de eventuale atacuri deliberate. De aceea, planurile de apărare sunt mult mai complete, pornind de la poliţie aeriană, sistem anti-rachetă mult mai integrat, vorbim de măsuri specifice Mării Negre care este, în sine, o zonă de importanţă pentru noi şi foarte complexă", a mai afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri