Gorghiu: Fenomenul drogurilor nu mai poate fi negat. 750.000 de oameni din București-Ifov au folosit substanțe ilicite

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. Foto: Facebook/ Alina Goorghiu

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a explicat la Digi24 de ce consideră că în România sunt „milioane” de consumatori de droguri. Toate sondajele și analizele arată că consumul este în creștere și numai în București-Ilfov sunt în jur de 750.000 de oameni care recunosc că au luat cel puțin o dată o substanță interzisă, a spus ea.

„Fenomenul de consum de droguri nu mai poate fi negat. E în creștere, asta spun sondajele, analizele, rapoartele oficiale. Agenția antidrog are un raport anual pe care dacă îl studiați o să înțelegeți cât de complex și cât de întins e acest fenomen. Asta m-a făcut să vorbesc despre nevoia de a trata diferit traficul de droguri de consumul de droguri. Consumatorii sunt priviți uneori ca niște infractori, niște nenorociți. Uitându-mă în Europa, statele care au aplicat strategia antidrog concetrat pe prevenție și pe ideea că au nevoie de ajutor. Ar trebui să fie beneficiari ai unor servicii din partea statului, nu să-i încarcerezi pentru că au deținut droguri în vederea consumului”, a spus Alina Gorghiu.

„În România ultimelor săptămâni au fost tragedii cauzate de consumul de droguri, care au dus la moartea unor persoane, ceea ce a cutremurat o țară întreagă. Însă vă spun din raportul ANA pe 2022 câteva date: în categoria 15-64 de ani sunt cei mai mulți consumatori din România, fie că a fost vorba de o dată, fie de mai multe ori, fie consumă în mod constant. Dar 10,7 %, din care aproape 4 % au consumat în ultima lună. Însă milionul acesta și aproape jumătate nu e numărul real. E vorba de cifrele la nivelul lui 2021, care au crescut exponențial. În realitate, nu toți cei care sunt întrebați recunosc, au rezerve să spună că au consumat”, a continuat ministrul.

„Instituția statului ne spune că aceste cifre arată că crește comportamentul de consum de la an la an. Avem o vârstă din ce în ce mai scăzută la capitolul consum de droguri, vârsta de debut la substanțe psihoactive e la 12 ani acum, din păcate. La 12 ani consum de psihoactive și 13 ani pentru canabis și ecstasy. 1 % din elevi au debutat consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme”, a mai spus ea.

„La nivel de București-Ilfov a crescut consumul de drog ilicit de-a lungul vieții din 2013, când era de 14%, în 2019 la 23,7 %. Câți locuitori avem pe București-Ilfov? Peste 3 milioane. Asta înseamnă peste 750.000 de oameni doar în regiunea asta. E o cifră mult mai mare în 2023, numai dacă ne uităm la numărul de dosare, care a crescut exponențial. În 2015 aveam 8700 de dosare, acum avem 20.000 de dosare în lucru la DIICOT. Vorbil de crestrea consumului, cât și a traficului”, a explicat Gorghiu.

„Va trebui la un moment dat echilibrat, fără să discutăm emoțional, să discutăm la rece despre soluții la acest fenomen complex. Trebuie tratate toate dimensiunile. Mă bucur că s-a pus acest subiect pe agenda CSAT, arată că e o amenintare la adresa securității naționale, acest semnal trebuie înțeles.

Am lansat azi un proiect care se referă la registrul traficanților, avem un model - registrul agresorilor sexuali. Pe acel model va trebui să facem și acest registru. În penitenciare avem acum 23.000 de deținuți, aproape 1.100 persoane execută pedepse pentru trafic de droguri, din acestea, 65,22%, adică 709 sunt recidiviste. Dacă respectiva persoană iese din pușcărie, prima tentație e să revină în fenomenul infracțional”, a adăugat ministrul.

„Acum problema de combatere a traficului nu e în mărirea de pedepse, nu asta e soluția, acum uneori traficul e mai drastic pedepsit ca pedeapsa pentru omor. Problema e prinderea lor, trebuie să găsim acele reusrse umane, tehnice. E o luptă inegală, dar va trebui să o echilibrăm prin măsuri deștepte”, a conchis ministrul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri