Hamas face apel la proteste masive în Israel, Cisiordania și în lumea musulmană pentru deschiderea frontierei de la Rafah

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0815801254
Punctul de trecere Rafah, controlat de Egipt. Foto: Profimedia Images

Hamas face apel la proteste în masă în Israel, în Cisiordania şi în lumea musulmană, vineri şi duminică, pentru a cere deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah și pentru a opri "războiul genocidar din Gaza", relatează The Times of Israel. Punctul de trecere a frontierei de la Rafah se află în extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, la granița cu Egiptul, și este singura poartă de acces din Gaza către restul lumii, care nu este controlată în mod direct de Israel, fiind gestionată de Egipt, ca parte a unui acord cu UE și Israel.

"Facem apel la poporul nostru din întreaga patrie şi din afara ei, precum şi la toţi membrii naţiunii arabe şi islamice şi la popoarele libere din lume să intensifice mobilizarea populară în zilele următoare şi să demonstreze activ vineri şi duminică sub sloganul «Deschideţi punctul de trecere Rafah» şi «Opriţi războiul genocidar din Gaza»", se arată într-o declaraţie a grupării teroriste.

Mai multe convoaie cu ajutoare au trecut prin punctul de frontieră controlat de Egipt, dar oficialii ONU spun că nu este nici pe departe suficient pentru nevoile din Gaza.

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah se află în extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, la granița cu Egiptul, și este singura poartă de acces din Gaza către restul lumii care nu este controlată în mod direct de Israel, fiind gestionată de Egipt, ca parte a unui acord cu UE și Israel, arată Skynews.

Cu toate acestea, Rafah nu a fost vreodată un punct de trecere care să funcționeze ca o graniță comună, fiind închis vreme de săptămâni și luni de zile de foarte multe ori.

Locuitorii din Gaza nu știu niciodată când se va deschide sau pentru cât timp, așa că le este imposibil să-și planifice viața. Iar atunci când se deschide, oamenii se înghesuie cu miile pentru a pleca, deoarece nu au garanția că o vor mai putea face altcândva.

Dacă ești blocat în afara Gazei când Rafah se închide, nu ai nicio șansă să te întorci. Chiar și în cele mai bune condiții, punctul de trecere este nesigur și instabil.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri