Video Imagini dramatice în județele măturate de viituri. Ploile torențiale au făcut prăpăd în gospodării, zeci de animale au murit

Data actualizării: Data publicării:
viitura gorj
Au fost momente dramatice în județul Gorj, aflat sub cod roșu de furtună. Foto: Captură foto Digi24

Au fost momente dramatice în județul Gorj, aflat sub cod roșu de furtună. Salvatorii au intervenit cu greu pentru a scoate oamenii din casele amenințate de viituri. Pericol de inundații majore este în tot sud-vestul țării din cauza ploilor torențiale. În Dolj, viiturile au măturat zeci de gospodării. 60 de persoane au fost evacuate, iar casele s-au umplut în doar câteva minute de apă.

Sunt alerte de vreme rea emise pentru jumătate de țară. Patru județe din sud-vest sunt chiar de două ore sub cod roșu de ploi torențiale. Și hidrologii au extins codul roșu de inundații.

Operațiune de salvare dramatică în județul Gorj

Mai multe zone ale județului Gorj se află orele acestea într-o situație alarmantă. Echipele se salvare au fost solicitate să intervină pentru recuperarea unei persoane care a fost surprinsă de viitură și care a rămas blocată pe o suprafață de pâmânt între doi torenți.

În imagini se vede cum salvatorii au trecut în amonte, prin torenți. Au avut nevoie de un aruncător de coardă pentru a realiza o tiroliană pe care să fie transportată persoana care urma să fie adusă la mal.

Operațiunea s-a desfășurat contracronometru, având în vedere că ploua torențial și nivelul apei continua să crească.

A fost nevoie de opt salvamontiști de la baza centrală Salvamont Târgu Jiu, însă, din fericire, misiunea s-a încheiat cu succes, iar persoana a fost adusă la mal în siguranță.

Viitura a făcut prăpăd în județul Dolj

În localitatea Grecești din Dolj a plouat atât de mult în ultimele ore încât în unele gospodării apa a măsurat și 2 metri. 

60 de persoane au fost evacuate, iar casele s-au umplut în doar câteva minute de apă. Oamenii sunt absolut devastați. Unii dintre ei sunt foarte bătrâni și nu au unde să meargă.

- La 70 de ani, uite, poftim... O viață de om. În 40 de minute s-a ales praful de tot.

- O viață de om am muncit, nu mai puțin. Tot a distrus, m-a nenorocit, ne-a lăsat nenorociți. Unde stau eu acum cu omul meu? La 75 de ani nu poate să meargă, nu nimic... Unde mă duc eu? Două șifoniere din acelea mari, noptiere, mese, tot s-a dus.

- E vraiște...A venit apa, ne-a luat cu totul.

Doar câteva dintre păsările și animalele din gospodărie au reușit să fie salvate de oameni din calea apelor.

- Vreo 50 de găini mi-au murit, ce am putut am mai salvat...vite...

Din cauza ploilor din ultimele zile, râul Raznic a ieșit din matcă și amenință gospodăriile oamenilor.

Pericolul inundațiilor nu a trecut însă. Mai multe județe din sud-vest rămân sub alertă de cod roșu de ploi torențiale inundații și pentru orele următoare.

Avertizările meteorologilor

Elena Mateescu, director ANM: Până mâine la ora 12.00 rămâne în vigoare avertizarea cod roșu de ploi care vizează județele Mehedinți, Caraș Severin, zona de munte a județelor Gorj și Hunedoara.

Ne așteptăm ca aversele torențiale să fie unele abundente. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă să fie cuprinse între 50-70 l/mp, iar izolat peste 80 l/mp.

În același timp, în jumătatea de vest a Olteniei, în sudul Banatului, zona Carpaților Occidentali, nordul Orientalilor și vestul Meridionalilor, este în vigoare un cod portocaliu până mâine la ora 12.00.

Voi fi averse torențiale, cantitățile de apă putând depăși 30-40 l/mp și peste 50 l/mp izolat.

Tot până mâine la 12.00 este cod galben de ploi și în Crișana, nordul Banatului, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și estul Olteniei.

Zonele aflate sub incidența codului roșu sunt deja la a doua astfel de avertizare într-un interval foarte scurt. În zonele respective avem cantități care, de la 1 iunie și până în prezent, au depășit 100 l/mp, iar media climatologică este de 80-85 l/mp.

Din 161,4 l/mp cantitate înregistrată la Drobeta Turnu-Severin, 70 l au fost înregistrați în 15 iunie în mai puțin de două ore. Aici consemnăm caracterul de fenomene extreme specifice acestei perioade.

Vorbim și de zona Capitalei de averse torențiale, care pot cumula peste 10-15 l/mp, în special sâmbătă.

cod-rosu
Harta zonelor vizate de avertizările meterologilor. Foto: ANM

 

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri