Peste jumătate din populația Rusiei crede în vrăjitorie. La nivel global, un miliard de oameni cred în magie

Data actualizării: Data publicării:
Ritual
Sondajul arată că astfel de credințe în forțe supranaturale sunt mai puternice în statele cu instituții slabe. Foto: Profimedia Images

În ce măsură mai cred oamenii în vrăjitoare și blesteme? Un sondaj care a cuprins 95 de țări a avut rezultate uimitoare pentru anul 2022. Un miliard de oameni din populația adultă cred și în ziua de azi în vrăjitoare și în blesteme și se tem de deochi, scrie Live Science. Dacă în SUA 16% dintre americani au astfel de credințe, în Rusia, peste jumătate din populație crede în puterea vrăjitoriei, în timp ce pentru suedezi, vrăjitoarele sunt doar personaje de film. Sondajul scoate în evidență că astfel de credințe sunt puternice în statele cu democrații slabe.

Studiul a fost condus de Boris Gershman, profesor asociat la Departamentul de Economie al Universității Americane din Washington, D.C. Au fost examinați oameni din 95 de țări și teritorii de pe cinci continente. Oamenii au avut în față un chestionar cu întrebări legate de credința lor în magie, cum ar fi: „Crezi în deochi?" sau Crezi că anumiți oameni pot arunca blesteme sau vrăji prin care ar provoca să se întâmple lucruri rele cuiva?", notează Live Science.

O constatare notabilă a fost că Rusia are o rată a credinței în vrăjitorie de 56%, scrie Newsweek.

„Acest lucru este într-adevăr peste medie, deși departe de scorul maxim de 90 la sută”, a spus Gershman. „Motivele pentru care prevalența credințelor de vrăjitorie este atât de scăzută în Occident ajută și la explicarea de ce este ridicată în Rusia".

„Rusia este renumită pentru instituțiile sale distruse, inclusiv instanțele corupte (...) Este, de asemenea, o țară care oferă o plasă de siguranță socială foarte subțire și are o proporție mare de oameni vulnerabili la șocuri adverse (cum ar fi bolile și sărăcia) și astfel căută să își explice nenorocirile din viața lor și le atribuie unor puteri supranaturale precum vrăjitoria, a mai explicat profesorul Gershman.

În baza rezultatelor, cercetătorii au estimat că cel puțin 1 miliard de oameni din întreaga lume cred în vrăjitorie. Femeile și tinerii sunt mai dispuși să creadă în astfel de puteri supranaturale. Dar cercetătorii au concluzinat că vrăjitoria sau ideea că oamenii pot folosi abilitățile supranaturale pentru a provoca rău este o credință care variază dramatic între națiuni și care ține foarte mult de cultură, educație sau de cât de puternică este democrația în țara respectivă. Acolo unde aceste verigi sunt slabe, credința în mistic este mare.

De exemplu, persoanele cu o situație economică „foarte bună” aveau doar 6% până la 7% mai puține șanse să creadă în vrăjitorie decât persoanele cu situații economice „foarte proaste”, și, deloc surprinzător, cei care erau religioși aveau tendința de a crede mai mult că unii oameni posedă puteri magice potrivit studiului, citat de Live Science.

„În general, credințele religioase și de vrăjitorie, ambele centrate pe rolul cheie al puterilor supranaturale în viață, merg mână în mână”, au scris cercetătorii în studiu.

De menționat că sondajul nu a vizat țări precum China sau India, țări cu o populație foarte mare, mai notează Live Science.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri