Includerea României în programul Visa Waiver: SUA și România, campanie comună pentru reducerea ratei de refuz a vizelor

Data actualizării: Data publicării:
Immigration and passport control at the airport. woman border control officer puts a stamp in the US passport of american citizen. Concept
Foto: Getty Images

Statele Unite și România vor susține împreună o campanie de comunicare publică pentru reducerea ratei de refuz a vizelor pentru SUA, singurul criteriu pe care România mai trebuie să îl îndeplinească pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe, după întâlnirea ministrului Bogdan Aurescu cu secretarul pentru securitate internă al Statelor Unite ale Americii, Alejandro Mayorkas.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut marţi, la Washington, o întrevedere cu secretarul pentru securitate internă al Statelor Unite ale Americii, Alejandro Mayorkas, tema centrală a întâlnirii fiind includerea României în Programul Visa Waiver şi demersurile care urmează să fie efectuate pentru atingerea acestui obiectiv.

Potrivit MAE, ministrul român de Externe a subliniat că acest obiectiv al includerii României în programul Visa Waiver „rămâne o temă de mare prioritate atât pentru agenda bilaterală, cât şi pentru cea europeană”. Totodată, Bogdan Aurescu a salutat declaraţia pe care secretarul Mayorkas a făcut-o la 26 octombrie în legătură cu faptul că România este avută în vedere pentru includerea în Programul Visa Waiver, a menţionat MAE. 

La rândul său, secretarul Mayorkas a afirmat că includerea României în programul Visa Waiver reprezintă o prioritate pentru SUA și a transmis că va „coopera îndeaproape cu partea română pentru obținerea de progrese în acest dosar, fiind necesar un efort comun, de ambele părți, în acest sens”.

SUA și România, campanie comună pentru reducerea ratei de refuz a vizelor sub 3%

„În acest context, ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Mayorkas au agreat intensificarea dialogului bilateral, atât la București, cât și la Washington, de o manieră care să permită înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește includerea țării noastre în Programul Visa Waiver. În acest scop, a fost convenit ca grupul de lucru bilateral pe acest subiect să aibă reuniuni mai frecvente pe componentele dosarului”, a mai transmis MAE.

Şeful diplomaţiei române a reiterat, totodată, interesul părţii române de a stabili şi implementa o foaie de parcurs şi de a continua în mod regulat discuţiile aplicate în scopul clarificării setului de motive care au stat la baza respingerii, în ultimii ani, a cererilor de viză ale cetăţenilor români, ducând la o rată de refuz în jurul valorii de 10% în anul fiscal american 2020 - rata de refuz sub 3% fiind ultimul criteriu care mai trebuie îndeplinit de România pentru a accede în program.

Şeful diplomaţiei române a argumentat că aceste detalii sunt deosebit de utile pentru orientarea şi calibrarea cât mai exactă a unei campanii publice comune de conştientizare în vederea reducerii ratei de refuz.

Secretarul Mayorkas a salutat şi acceptat propunerea avansată de ministrul român al afacerilor externe privind campania comună de comunicare publică şi a arătat că grupul de lucru bilateral care gestionează această temă trebuie să trateze realizarea acestei campanii cu maximă prioritate.

Românii ar putea intra fără viză pe teritoriul american

Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări, între care și România, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) care permite deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile. Este vorba, pe lângă țara noastră, de Israel, Cipru și Bulgaria.

În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborarea strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcut luna trecută de Departamentul american pentru securitate internă.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire uluitoare într-un câmp românesc: o comoară al lui Ștefan cel Mare, găsită de un arheolog amator...
Digi FM
Ultimele ore din viața papei Francisc: "Nu a suferit, totul s-a petrecut repede". Ce s-a întâmplat după baia...
Pro FM
Alina Sorescu, îngrijorată pentru fiicele ei, care au petrecut Paștele cu tatăl lor: „M-au sunat speriate”
Film Now
Margot Robbie, naturală și superbă în costum de baie, la câteva luni după ce a născut. Relaxare în Australia...
Adevarul
Țara care poate salva România, dacă SUA ne-ar întoarce spatele. Adevărul spus de un diplomat român format la...
Newsweek
Fost premier al României anunță dezastrul: Pensiile și salariile vor scădea cu 35%. Care e motivul?
Digi FM
Cele 10 sfaturi ale papei Francisc pentru o viață cu sens, pace și bucurie
Digi World
Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit „o nouă culoare”. Au numit-o „olo”
Digi Animal World
Motivul pentru care o femeie refuză să plimbe câinele iubitului ei înainte de muncă. Dezvăluirea a stârnit un...
Film Now
Ce s-a întâmplat cu adevărat pe platourile filmelor „Jocurile Foamei”. Scena pe care Jennifer Lawrence o...
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...