Intervenţie în forţă la protest. Comunicare defectuoasă între structurile Jandarmeriei?

Data actualizării: Data publicării:
gaze

Cel puţin 160 de jandarmi au participat la intervenţia în forţă din Piaţa Victoriei de la protestul din 10 august. Asta arată documentele trimise de Jandarmerie la Parchetul Militar. Şi au apărut şi primele explicaţii din partea celor care au condus o parte a intervenţiei. Colonelul Răzvan Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, a justificat, pentru kamikaze online, intervenţia subalternilor săi. Iar ancheta penală este în plină desfășurare, însă nu fără piedici. Procurorii militari au fost refuzaţi de Prefectură, care le-a spus magistraților să ceară ordinul de intervenție în forță nu de la prefect – cel care a emis ordinul -, ci de la Jandarmerie.


Colonelul Paraschiv, devenit cunoscut drept „bărbatul în alb” care îi dirijează pe jandarmi, a explicat că detaşamentul său care îşi croia drum prin mulţime se îndrepta către o intervenţie. Doi dintre jandarmi fuseseră prinşi într-un grup de huligani violenţi.

Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale: „Atunci s-a dat ordin clar, Brigada Specială să încerce să intervină în sprijinul jandarmilor şi să îi evacueze de acolo. Am ieşit pe poarta Guvernului, poarta dintre Iancu de Hunedoara. Erau foarte mulţi oameni, nu vreau să dau cifre sau să aproximez, dar piaţa era plină. Erau două posibilităţi - ori să ies în cordon şi să ne facem loc - asta înseamnă contact direct cu oamenii (...), sau să procedăm la executarea somaţiei. În afară de cele făcute de detaşament, Brigada Specială a tras somaţiile, s-au tras rachetele cu trei flăcări roşii, după care, din ordinul meu, primele două focuri cu lansatoare de calibrul 38 sau 40”.

Colonelul Paraschiv a delimitat, însă, Brigada Specială de acţiunile celorlalte structuri din Jandarmerie şi a explicat că decizia de evacuare a pieţei a fost motivată de informația că s-a trecut la agresarea forţelor de ordine.

Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale: „Când au început violenţele asupra forţelor de ordine, de jur împrejur, deja nu mai discutam de manifestaţia paşnică. Vorbeam de elemente care au trecut la acte de violenţă împotriva forţelor de ordine. De abia atunci s-a dat ordinul de evacuare a pieţei”.

De altfel, se pare că sunt probleme de comunicare între diversele divizii ale Jandarmeriei. Șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei spune că NU avea informaţii sau indicii că mitingul din 10 august va fi unul violent. Aşa explică faptul că a venit în piaţă îmbrăcat în haine lejere, direct de-acasă. Şi totuşi, şi-a luat cu el o eşarfă ca să se protejeze de eventualele gaze lacrimogene.

Asta, în condițiile în care cu doar o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei anunţa, public, că există mesaje de incitare la acte de violenţă. Declaraţiile nu au ajuns, aparent, și la şeful Brigăzii Speciale.

Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, mai spune, în interviul pentru Kamikaze, că nu el a fost comandantul acţiunii din 10 august din Piaţa Victoriei, că până în jurul orei 23:00 brigada specială nu a intervenit deloc şi că ordinul de evacuare a pieţei s-a primit în momentul în care „au început violenţele asupra forţelor de ordine de jur împrejur”, din toate părţile. El mai susţine că scutierii care au fost suprinşi în imagini bătând oameni paşnici, unii dintre ei cu mâinile ridicate deasupra capului, nu fac parte din brigada pe care o conduce.

„S-a primit la un moment dat un apel pe 112 cum că se încearcă vandalizarea Springtime pe bd. Titulescu. Jandarmeria Română avea toate forţele masate în jurul Guvernului şi nu aveam niciun gând de ripostă. S-a apelat la colegii de la Poliţie, care au trimis echipaje să vadă ce se întâmplă şi să ia primele măsuri. Aceste echipaje de la Poliţie au fost atacate. S-a cerut sprijin Jandarmeriei, prin comandantul acţiunii, care a trimis două detaşamente de jandarmi să sprijine poliţia”, susţine Paraschiv. 
 
El spune că cele două detaşamente s-au deplasat acolo, au luat primele măsuri, i-au ajutat pe colegii de la poliţie şi împreună au reuşit să iasă din zona respectivă.
 
„Pe momentul întoarcerii, s-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau..., după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (...) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământ care sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să acţioneze pe direcţia Springtime”, afirmă şeful Brigăzii speciale.

Continuă între timp ancheta procurorilor militari deschisă din oficiu. Iar procurorii dezvăluie cum Jandarmeria a încercat să convingă un magistrat militar să facă parte din centrul de comandă.

„Am unele elemente că un anume ofiter din Jandarmeria română a încercat de a atrage în zonă un alt procuror militar, exact cu o zi inainte”, a declarat colonelul Ionel Corbu, prim-procuror la Parchetul Militar.

Dezvăluirea vine după ce Jandarmeria a comunicat că un procuror militar a supravegheat acţiunea forţelor de ordine.

„El era de serviciu. Fiind la permanență și văzând ce s-a întâmplat acolo, s-a sesizat din oficiu, procesul-verbal fiind înregistrat în data de 11. Acest aspect a fost denaturat. Conducerea ministerului a fost dezinformată, s-a extrapolat noțiunea de aflat în zonă, aflat în zonă putea să fie un simplu observator pe un trotuar și nicidecum în centrul de comandă”, a declarat colonelul Ionel Corbu.

Parchetul Militar aşteaptă şi alte acte de la Jandarmerie legate de intervenţie.

Citiţi şi: 

Controversa gazelor folosite de Jandarmerie. Oameni din nou la spital, medici îngrijorați de simptome

„Omul în alb” care dirija jandarmii la proteste iese la lumină. Explicațiile pe care le dă într-un interviu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri