Istoricul israelian Yuval Noah Harari atacă "indiferenţa" stângii faţă de atrocităţile comise de Hamas

Data actualizării: Data publicării:
Defend Israeli Democracy UK rally in Trafalgar Square, London, UK.
Yuval Noah Harari, scriitor, istoric și profesor la Departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim. FOTO: Profimedia Images

Istoricul israelian Yuval Noah Harari atacă "indiferența" progresiștilor americani și europeni față de atrocitățile comise de Hamas, acuzând stânga occidentală de "insensibilitate morală extremă" şi trădare, scrie The Guardian. Harari, autorul unor cărţi de succes, printre care Sapiens şi Homo Deus, s-a alăturat celor 90 de semnatari ai unei declaraţii în care îşi exprimă consternarea faţă de "elemente ale stângii globale... până acum, partenerii noştri politici" care, ocazional, au "justificat acţiunile Hamas".

Istoricul, care a început să devină tot mai activ în dezbaterea politică israeliană, opunându-se coaliţiei populiste de dreapta condusă de Benjamin Netanyahu şi planului acesteia de a slăbi justiția, a declarat pentru The Guardian că a luat atitudine după ce a discutat cu activişti pentru pace din ţara sa natală care erau "complet devastaţi" şi "se simţeau abandonaţi şi trădaţi de cei pe care îi considerau aliați" în eforturile de pace, după ce academicieni, artişti şi intelectuali occidentali au semnat scrisori care nu au condamnat Hamas.

Mătuşa şi unchiul lui Harari au trăit într-unul dintre kibbutzurile vizate de Hamas în atacurile care au ucis peste 1.400 de persoane şi au luat ostatici peste 220 de persoane. Ei au supravieţuit după ce s-au ascuns, în timp ce teroriștii înarmaţi mergeau din casă în casă, ucigându-le vecinii.

Harari s-a declarat șocat de lipsa de solidaritate

Vorbind despre reacţia unor părţi ale stângii din SUA şi Europa în timpul unei vizite la Londra, Harari a declarat că a fost "şocant să aud unele dintre reacţiile care nu numai că nu au condamnat Hamas, dar au pus toată responsabilitatea pe seama Israelului" şi să văd "lipsa de solidaritate în ceea ce priveşte atacurile oribile asupra civililor israelieni".

Scrisoarea, printre semnatarii căreia se numără şi celebrul romancier israelian David Grossman, spunea: "Nu ne-am imaginat niciodată că oameni de stânga, susţinători ai egalităţii, libertăţii, justiţiei şi bunăstării, vor da dovadă de o insensibilitate morală atât de extremă şi de nesăbuinţă politică".

În concluzie, "nu există nicio contradicţie între opoziţia fermă faţă de subjugarea şi ocuparea palestinienilor de către Israel şi condamnarea fără echivoc a actelor brutale de violenţă împotriva civililor nevinovaţi. De fapt, orice om de stânga consecvent trebuie să susţină ambele poziţii simultan".

"Nu este prima dată când stânga radicală caută o viziune fixă a dreptății"

Harari a citat o declaraţie a 30 de grupuri studenţeşti de la Harvard, emisă a doua zi după atacuri, în care se afirmă că "regimul israelian este pe deplin responsabil pentru toate violenţele în desfăşurare". El a spus că acest lucru sugerează că "oamenii care au ucis copii nu poartă măcar 1% din responsabilitate, iar responsabilitatea de 100% este asupra Israelului''.

El a vorbit și despre o declaraţie din ziua atacaului aparținând Socialiştilor Democraţi din SUA, care spunea: "Evenimentele de astăzi sunt un rezultat direct al regimului de apartheid al Israelului".

Dând exemplul istoric al unor socialişti americani şi europeni care l-au susţinut pe Stalin, el a spus: "Nu este prima dată când stânga radicală, în căutarea unei viziuni fixe a dreptăţii, se găseşte aliniată cu unele mişcări şi regimuri foarte brutale".

Această abordare se poate întemeia pe "credinţa sau fantezia că este posibilă o justiţie absolută în care o parte este absolut vinovată pentru tot, inclusiv pentru crimele celeilalte părţi".

"Dar realitatea este complexă. Aceleaşi persoane pot fi victime şi făptuitori în acelaşi timp. În cele mai multe conflicte, vina pentru crime şi atrocităţi nu este împărţită 100%/0%, ci este undeva la mijloc. Acest lucru este destul de banal, dar totuşi oamenilor le este greu să accepte acest lucru", a explicat Harari.

Harari nu este de acord ca Israelul să distrugă Gaza

Harari a precizat că pentru oamenii din Israel şi Gaza care "au suferit enorm... mintea le este atât de plină de propria durere încât orice încercare de îndreptare a atenţiei asupra durerii altcuiva se simte ca o trădare". Prin urmare, a mai spus istoricul, "într-un moment ca acesta, încredinţăm posibilitatea de a face pace unor persoane din afară".

"Treaba intelectualilor, artiştilor şi a cercetătorilor este să încerce să cerceteze în profunzime. Să încerce să vadă complexitatea realităţii, mai ales în climatul actual de postadevăr. Mi se pare leneş din punct de vedere intelectual şi emoţional să alegi doar o tabără".

Harari a declarat că, în opinia sa, "ideea că Israelul ar trebui să distrugă pur şi simplu Gaza este inacceptabilă".

"Nu vedem o campanie de distrugere pur şi simplu a Gazei", a susținut el.

"Situaţia populaţiei palestiniene este îngrozitoare, dar cel puțin este clar că Israelul nu intenţionează să ucidă cât mai mulţi civili. Nu este ceea ce a făcut regimul Assad în Homs şi Alep. Singura soluţie va veni atunci când Hamas va fi dezarmat, dar şi poporul palestinian va avea un alt viitor", a conchis autorul.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita