Alina Gorghiu: „E nerezonabil să pretindem că magistratura este singurul segment al societăţii imun la corupţie”

Data publicării:
steagul romaniei si alina gorghiu la palatul victoria
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, la bilanţul Ministerului Public, că sunt multe întrebări privind modul în care funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), ea precizând că este nerezonabil să pretindem că magistratura este singurul segment al societăţii imun la corupţie.

Alina Gorghiu a declarat despre SIIJ şi formulele care au înlocuit-o că „este o temă prinsă şi monitorizată în Raportul privind statul de drept” şi a fost şi va face obiectul de analiză al instituţiilor europene, iar ea a dialogat la fiecare întâlnire cu comisarul pe justiţie pe această temă.

„Sunt întrebări, nu puţine, cu privire la maniera în care ea (SIIJ - n.r.) funcţionează. Şi va trebui să răspundem onest, funcţionează sau nu optim, dacă nu, lipsa resursei umane este cauza, să fie ea unicul impediment pentru care nu funcţionează? Să nu uităm că solicitările de modificare a competenţei au venit din partea magistraturii, astfel că în spiritul consecvenţei, există obligaţia ca magistratura să asigure funcţionarea acestui mecanism de tragere la răspundere penală a judecătorilor şi procurorilor care au comis infracţiuni pentru că, şi vi-o spun cu toată sinceritatea, e nerezonabil să pretindem că magistratura este singurul segment al societăţii imun la corupţie sau la săvârşirea altor infracţiuni. Îmi doresc să depăşim aceste îngrijorări privind lipsa de eficienţă a acestei forme de organizare”, a spus Alina Gorghiu, potrivit News.ro.

Ministrul a mai spus că a analizat această problemă şi a iniţiat un proiect de modificare a legii 49/2022, la sfârşitul lunii la ieşi din transparenţă, şi speră că va fi foarte repede adoptat de guvern.

Potrivit Alinei Gorghiu, proiectul prevede creşterea numărului de procurori care pot investiga acest tip de cauze şi o simplificare a procedurii de desemnare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri