Alina Gorghiu: Ridicarea MCV e un moment de bun augur. Reformele vor continua, ritmul trebuie menținut

Data publicării:
alina gorghiu pe holul guvernului
Alina Gorghiu spune că ridicarea MCV e un moment de bun augur, însă reformele în Justiție vor continua. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană a anunţat vineri că închide în mod oficial Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru Bulgaria şi România. Despre acest subiect a vorbit Alina Gorghiu vineri seara, la Digi24. Ministrul Justiției a spus că până să se ajungă la această decizie „a fost un drum anevoios”, dar acum este un „moment de bun augur”, pentru că de acum încolo, România va fi monitorizată la fel ca orice stat european. Și, chiar dacă țara noastră a scăpat de MCV, „reformele vor continua”, a ținut să precizeze Gorghiu.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Nu a fost un moment festiv, nu s-a pus problema ciocnirii de șampanie și de sărbătoare. A fost o atmosferă de lucru, și este de bun augur, faptul că ne-am aliniat toți, la aceeași întâlnire. De la președinte statului, premier, președinte de Senat, executiv, miniștri, sistem judiciar.

A fost un lucru relevant, pentru că am făcut o radiografie a trecutului – 17 ani de eforturi, un drum cu flux și reflux. Au fost suișuri și coborâșuri, raport favorabil, alte rapoarte consemnau regres în reforma justiției românești...

A fost un drum anevoios. Dar, astăzi a fost un moment de bun augur, în care putem spune, fără să greșim, că ne-am atins un obiectiv important de țară. De ce? România trece de la acest statut care ne-a pus într-o umbră la nivel european, de monitorizare specială pe justiție, la statutul de act de justiție pe care îl monitorizează Comisia Europeană ca pe orice alt stat european.

Cred că e un lucru bun. Dacă ținem cont de faptul că de fiecare dată, anumiți politicieni, anumiți decidenți din alte state europene legau în mod greșit această monitorizare pe Justiție - care însemna în opinia unora insuficientă voință de luptă anticorupție, și reforme insuficiente pe Justiție -, de aderarea la spațiul Schengen, atunci mă gândesc că este cu atât mai sănătos acest moment prin care trecem.

Reformele vor continua, despre asta s-a vorbit. Ritmul trebuie menținut. Pentru că, ce înseamnă Justiție? Înseamnă un serviciu public, care este în folosul tuturor celor care ne urmăresc în momentul ăsta, în folosul fiecărui cetățean.

Și atunci, va trebui să fim atenți la recomandările din raportul statului de drept, la tot ce înseamnă evaluări ale Comisiei de la Veneția, ca să reușim să le integrăm în legile Justiției, să fim atenți ce s-a discutat astăzi din partea sistemului judiciar - au luat mai mulți cuvântul pe acest subiect -, la asigurarea resursei umane necesare în sistemul judiciar, pentru că sunt mulți care ies la pensie, și va trebui să gasim soluții pentru resurse umane suficiente.

A trebuit să identificăm, de asemenea, soluții pentru a evita durata excesivă a proceselor, cu un nou cod al integrității, să avem servicii digitale, așa cum trebuie la nivel de 2023, educație juridică în școli...

Sunt multe priorități pe agenda sistemului judiciar și a mea, ca ministru al Justiției, și da, cred că dialogul ne poate salva. Dialogul, respectul, această colaborare loială între puterile statului, promovarea unei legislații bune, sunt multe lucruri pe care va trebui să le facem într-un dialog constant cu forurile europene.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri