Anunțul lui Toader privind procurorii șefi. Ultimul raport MCV recomanda stoparea „imediată” a procedurilor

Data actualizării: Data publicării:
181015_TUDOREL TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Justiției a anunțat în această seară că va trimite la președintele Klaus Iohannis propunerea de revocare a procurorului general și pe cea de numire a procurorului șef DNA, deja respinsă de șeful statului. Aceasta, deși în cel mai recent raport MCV, foarte critic la adresa României, se cerea stoparea acestor proceduri.

181015_TUDOREL TOADER_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Raportul MCV, publicat în 13 noiembrie, conține opt recomandări suplimentare, care „trebuie urmate imediat”, după cum spunea prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Două dintre cele opt recomandări vorbeau despre „suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie” și „relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție”.

Sunt cele mai tranșante recomandări exprimate până acum într-un raport MCV.

În ce priveşte România, deşi s-au făcut unii paşi în implementarea recomandărilor finale din ianuarie 2017, evoluţiile din ultimele luni pun în discuţie şi chiar au însemnat un regres pentru progresele făcute în ultimii 10 ani. După cum ştiţi, în raportul pe care l-am publicat anterior, am aruncat o privire pe ultimii 10 ani şi pe progresele remarcabile care au fost îndeplinite, iar acum să vedem paşi făcuţi înapoi este foarte trist. Este cazul specific al reformelor Legilor Justiţiei, al presiunii pe sistemul judiciar în general şi al presiunilor asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în particular”, a spus Timmermans.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

De altfel, președintele lăsase să se înțeleagă că nu o va numi pe Adina Florea în această funcție, în condițiile în care aceasta a primit și aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care conține câteva lucruri care trebuie să ne dea foarte, foarte mult de gândit. Voi face declarații pe această chestiune când ne întoarcem în țară. Până atunci am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, după care putem să vorbim mai mult. Nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas înapoi în lupta anticorupție din România”, a declarat Klaus Iohannis, în timp ce se afla la Bruxelles, în 21 noiembrie.

În cadrul inteviului susținut la CSM, Adina Florea a făcut o serie de declarații controversate: „Eu nu am fost niciodată un procuror independent, pentru că am lucrat în acest sistem care își desfășoară activitatea în baza controlului ierarhic. Și, prin urmare, orice decizie care se ia la nivel de management mediu și chiar înalt, dacă ne referim la funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, este supusă controlului ierarhic al procurorului-șef, în această situație al procurorului general al Înaltei Curți de Casație și Justiție.”

În data de 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr, amintește Agerpres.

Iniţial, Augustin Lazăr a deschis un proces împotriva Ministerului Justiţiei la Curtea de Apel Alba Iulia, însă această instanţă a stabilit că nu are competenţa teritorială de a judeca acest caz. CA Alba Iulia susţine că procesul trebuie judecat la Curtea de Apel Bucureşti, în raza căreia îşi are sediul Parchetul General.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri