Comisia Europeană: În România, corupţia politică rămâne o problemă semnificativă

Data publicării:
Berlaymont Comisia Europeana -AFP Mediafax Foto-GEORGES GOBET

ACTUALIZARE 13.50. Corupţia politică rămâne o problemă semnificativă, în ciuda unor aspecte pozitive observate atunci când vine vorba despre condamnarea unor oficiali la nivel înalt.

Potrivit raportului CE, au fost inconsistente încercările de promovare a integrităţii la standarde înalte.

Raportul arată că, în România, atât mica corupție, cât și corupția la nivel înalt rămân o problemă.

„Chiar dacă au fost observate rezultate pozitive în ceea ce privește judecarea cazurillor de mare corupție, voința politică de a combate corupția și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsistentă,” se arată în capitolul despre România al raportului.

Comisia Europeană sugerează României să se asigure că magistrații vor avea în continuare toate garanțiile necesare pentru independența justiției și pentru continuarea investigațiilor independente în cazurile de mare corupție, inclusiv în ceea ce-i privește pe înalți demnitari aleși sau numiți în funcții.

De asemenea, Comisia Europeană sugerează României să dezvolte coduri de conduită pentru oficialii aleși, ca și măsuri care să-i indepărteze pe aceștia de practicile corupte. „Întărirea mecanismelor de prevenire și control în ceea ce privește licitațiile publice și contractele publice este de asemenea suferată, inclusiv în cazul companiilor deținute sau controlate de stat. Mai mult, Comisia sugerează creșterea eficienței în cazul prevenirii și detectării conflictelor de interese în rândul funcționarilor publici, ca și întărirea măsurilor de siguranță în alocarea de fonduri publice și reducerea corupției în domeniul sănătății”, se arată în document.

Comisia Europeană laudă eficiența DNA

Pe de altă parte, procurorii anticorupție sunt lăudați în raport. DNA, arată documentul, „a construit un istoric consistent de investigații non-partizane și trimiteri în judecată în urma unor acuzații de corupție a unor oficiali de la cel mai înalt nivel din politică, justiție și alte sectoare ca administrarea fiscală, vămi, energie, transport, construcții, sănătate, etc.”

Raportul amintește că DNA a trimis în judecată, în ultimii șapte ani, peste 4.700 de persoane. „90.25% din aceste puneri sub acuzare au fost confirmate de decizii definitive ale instanței. Aproape 1.500 de acuzați au fost condamnați prin decizii definitive, iar aproape jumătate dintre aceștia dețineau poziții la nivel foarte înalt”.

Potrivit Comisiei Europene, „cheia acestor rezultate a fost structura DNA, care încorporează, pe lângă procurorii care conduc și supervizează investigațiile, experți în politică, economie, finanțe și IT”.

De altfel, un ultimul Eurobarometru citat în acest raport arată că 57% dintre români spun că viața lor este afectată de corupție


Documentul descrie situaţia din fiecare stat membru în ceea ce priveşte corupţia, ce politici au efecte şi ce poate fi îmbunătăţit.

Raportul mai subliniază că natura şi scopul corupţiei variază de la un stat la altul, la fel şi eficacitatea politicilor anticorupţie.

Potrivit datelor oficiale, fenomenul produce pagube de 120 de miliarde de euro pe an economiei europene, iar măsurile luate până acum sunt considerate nesatisfăcătoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri