CSM cere verificarea modului în care se distribuie dosarele la Tribunalul Bucureşti

Data publicării:
19032013 20laura 20andrei-55610

Președintele CSM Oana Schmidt Hăineală a propus plenului CSM să înainteze o solicitare Inspecției judiciare pentru a se demara verificări ale sistemului informatic de la Tribunalul București.

Se va verifica modalitatea prin care se distribuie marile dosare care se judecă la Tribunalul București. Controlul este declanşat în contextul anchetei privindu-le pe judecătoarele Antoanela Costache şi Viorica Dinu. De altfel, Viorica Dinu ar fi trebuit să judece astăzi, dosarul lui Dan Voiculescu.

Acesta dosar a ajuns la Viorica Dinu după ce s-a întors a treia oară la Tribunalul București.

Astfel, Viorica Dinu a judecat două termene din acest dosar, care s-au și amânat.

Urmează ca acest dosar să fie repartizat unui alt judecător, tot prin aceeași modalitate, prin sistemul informatic, care face o distribuire aleatorie.

Viorica Dinu și Antonela Costache au fost arestate săptămâna trecută și ar fi trebuit să facă parte din completul de judecată care judeca recursul DNA la eliberarea lui Adrian Năstase.

Din dosarul prin care s-a dispus arestarea celor doi magistrați reiese că sistemul poate fi manipulat chiar și de un grefier. Dealtfel, un grefier de la arhivă, care este și inculpat în același dosar al judecătoarelor, ar fi reușit să manipuleze acest sistem informatic pentru ca dosarul lui Dinel Nuțu să fie judecat de cele două judecătoare. Acest grefier ar fi primit mită 3.500 de euro de la avocata unui inculpat și încă 1.500 de la un alt avocat, reiese din dosarul procurorilor.

Astfel, se va verifica dacă în aceeași manieră s-ar fi distribuit și alte dosare la cele două judecătoare sau la alți magistrați.

Tot în această cauză, procurorii DNA au făcut noi percheziții la Tribunalul București și au ridicat mai multe documente și sisteme informatice. La aceste percheziții efectuate în biroul Antonelei Costache ar fi participat și aceasta, deși este în arest.

Aceste verificări urmează să fie efectuate în zilele următoare, însă nu vor fi afectate ședințele de judecată. În plus, se vor verifica și modalitatea de distribuire în dosarele mai vechi.

Preşedintele Tribunalului: E o verificare de rutină, era previzibil că se va face

Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat la Digi24, că este vorba despre o verificare de rutină pe care CSM o face anual.

„Era previzibil că se va declanşa o verificare de acest gen”, a spus Laura Andrei.

Potrivit acesteia, probabil vor fi verificate prin sondaj dosare din toate categoriile de pricini şi dacă persoanele cu atribuţii de repartizare aleatorie şi le respectă.

Verificări de acest gen au fost făcute în 2010 în 2011 şi în 2012 pe diverse sesizări.

„Semnul de întrebare s-a pus din cauza activităţii ilegale a unor persoanele, discutăm de acuzaţiile aduse cel puţin pentru două persoane care şi-ar fi derulat atribuţiile de repartizare aleatorie cu încălcarea legii. Nu se pune problema de manipulare a sistemului, ci ca persoanele să îşi încalce obligaţiile privind repartizarea aleatorie, să nu selecteze datele şi să nu le introducă în sistem conform regulamentului”, a adăugat Laura Andrei.

Nu se pune problema de a se ştirbi imaginea Tribunalului Bucureşti, a subliniat preşedintele Tribunalului Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri