Sari la conținut

Evaziune fiscală de peste 34 de milioane de lei. Cinci persoane, reținute

Procurorul-şef al DIICOT Timişoara, Mircea Andreş a declarat, joi dimineaţă, că în acest dosar au fost audiate 18 persoane, iar pe numele a cinci dintre acestea au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

”Audierile s-au terminat azi-noapte (în noaptea de miercuri spre joi – n.r.) târziu, iar în urma acestora cinci persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, în timp ce alte două sunt cercetate sub control judiciar”, a declarat Mircea Andreş.

Potrivit acestuia, printre persoanele reţinute sau cercetate sub control judiciar nu se află şi fostul consilier judeţean PDL de la Sibiu Dumitru Domnariu, care este vizat şi el în acest dosar, notează Mediafax. 

În schimb, printre cei cinci reţinuţi se numără Adrian Nicoară, fostul cumnat al lui Dumitru Domnariu, care este şi partenerul său de afaceri, dar şi omul de afaceri Pavel Ghişe care deţine mai multe hoteluri şi benzinării în Sibiu.

Procuorii DIICOT Timişoara şi poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au făcut, miercuri dimineaţă, 14 percheziţii, între care cinci la Timişoara şi nouă la Sibiu, fiind vizat grup organizat suspectat de evaziune fiscală.

Surse judiciare declarau că toate persoanele vizate în acest dosar au afaceri cu petrol sau sunt implicate în astfel de afaceri.

Suspectaţi de evaziune fiscală. Patronii unor firme din Timişoara şi Sibiu ar fi folosit facturi false

În perioada 2012-2014, 11 firme specializate în afaceri cu produse petroliere ar fi folosit documente false de însoţire a mărfii şi au înregistrat în contabilitate facturi fictive. În plus, suspecţii ar fi declarat că tranzacţionează derivaţi ai produselor petroliere, când de fapt era vorba de motorină şi benzină. Asta, ca să plătească accize mult mai mici.

Suspecţii declarau o bază impozabilă cu mult redusă pentru ca şi taxa pe valoare adăugată datorată statului să fie mai mică. Potrivit oamenilor legii, pentru disimularea operaţiunilor, ar fi fost introduse în circuitul comercial mai multe firme „fantomă".

„14 percheziţii în Timişoara şi Sibiu, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Este vorba de 11 firme care au fost percheziţionate. Au fost ridicate documente contabile în vederea stabilirii prejudiciului concret adus bugetului de stat", spune Mircea Andreş, procuror şef DIICOT Timişoara.

La Timişoara au fost emise nouă mandate de aducere. Suspecţii vor fi audiaţi la sediul DIICOT Timişoara. În oraşul de pe Bega au fost ridicate mai multe documente de la firmele controlate, iar două contabile dau declaraţii procurorilor: „Am semnat, dar nu e adevărat nimic”, - Adică v-au păcălit? ”Da, sigur, ne-au păcălit."

Unul dintre suspecţi, Dumitru Domnariu, fost consilier judeţean PDL de Sibiu, este anchetat şi în dosarul în care este cercetat Sorin Blejnar, fostul preşedinte al ANAF.

Pe aceeași temă