Executații silit scapă de cercetările Parchetului

Data publicării:
bani 5-8

Potrivit legii în vigoare, Parchetul are dreptul să facă cercetări asupra conturilor sau depozitelor bancare ale debitorului şi să afle dacă acesta deţine titluri de stat sau titluri de valoare, susceptibile de urmărire silită. Însă, în urma deciziei luate de CCR, Parchetul nu va mai interveni în procesul executării silite.

La finalul argumentelor din sesizare, depusă în 7 mai, Avocatul Poporului consideră că motivele invocate justifică solicitarea de a constata că prevederile articolului din Codul de procedură civilă „sunt constituționale în măsura în care permit intervenția procurorului în faza executării silite doar în cazurile în care acesta apreciază că este necesar pentru apărarea ordinii de drept ori a drepturilor și libertăților cetățenilor și numai după epuizarea de către executorul judecătoresc a tuturor mijloacelor juridice prevăzute de lege, în vederea punerii în executare a titlurilor executorii”.

„Cu privire la prima excepţie de neconstituţionalitate, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.659 alin.3 din Codul de procedură civilă sunt neconstituţionale. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului”, a decis CCR.

Decizia nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri