Video Șpagă pentru pensionare anticipată. Un medic din Gorj și-a cumpărat 3 apartamente din banii luați mită

Data actualizării: Data publicării:
mita pensionare anticipata gorj
Sursa foto: captură video Youtube / Gazeta de Sud

Patru cadre medicale din Gorj au ajuns după gratii pentru că ar fi pus la cale o adevărată rețea infracțională. În numai o lună, 75 de persoane le-ar fi plătit între 400 și 1.000 de lei fiecare, ca să obțină pensionarea anticipată. Cu banii obținuți ilegal de-a lungul ultimilor ani, medicul care coordona "afacerea", cel care-și punea, de altfel, și semnătura pe deciziile de pensionare, și-ar fi cumpărat 3 apartamente de lux, spun procurorii.

Din rețeaua infracțională făceau parte un medic și o asistentă medicală de la Casa de Pensii Gorj, o infirmieră de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, precum și un medic oftalmolog de la o clinică din municipiu. Fiecare dintre cei 4 își cunoștea rolul și, fiecare, se alegea, în final, cu ceva din "afacere".

Sute de lei ascunși în sertar sau în plicuri albe, printre filele dosarelor, au fost găsiți inclusiv la perchezițiile de marți:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Din referatul procurorilor reiese că suspectul E.I.A., având calitatea de medic expert în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, cel care elibera deciziile de pensionare, era capul reței.

"În perioada 03.07.2023 – 08.08.2023, suspectul E.I.A. a primit cu titlu de mită de la 75 de persoane care solicitau emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală, sume de bani cuprinse între 400 şi 1000 lei introduse în plicuri şi apoi printre actele dosarelor cu înscrisuri medicale, precum şi alte produse.

Trei apartamente de lux cumpărate de rude pe numele soției casnice

Suspectul E.I.A o folosea pe suspecta L.I., infirmieră în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu ca intermediar pentru identificarea unor persoane dispuse să remită sume de bani cu titlu de mită şi era ajutat în activitatea infracţională şi de suspecta T.M., asistentă medicală, care la rândul său primea cu titul de mită bani şi bunuri de la solicitanţii deciziilor de pensionare.

S-a mai reţinut totodată că în perioada 2016 – 2022, suspectul E.I.A. a conceput şi pus în aplicare o schemă infracţională de schimbare şi transfer de bunuri, de disimulare a provenienţei reale a sumelor de bani pe care le-a folosit pentru achiziţia a trei imobile tip apartament, de spălare a sumelor de bani obţinute din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, folosind membrii familiei sale, aceştia fiind oficial finanţatorii achiziţiilor a trei apartamente cumpărate de soţia suspectului E.I.A. în anii 2017, 2018 şi 2022, familia suspectului plătind în total 240.500 euro şi 230.005 lei.

În perioada 2015 -2022 conturile familiei au fost alimentate din surse proprii (salarii, pensii, alocaţii, chirii, dobânzi) cu sumele de 951145 lei, 51564 euro şi 529 usd, acestea fiind folosite în mare parte pentru cheltuielile zilnice, pentru întreţinerea familiei.

Soţia suspectului este casnică, nu a avut un serviciu în toată perioada analizată.

Din verificările efectuate a rezultat că suspectul E.I.A. a consumat prin cheltuieli curente pentru întreţinerea familiei toate sumele de bani primite cu titlu de drepturi salariale, dar a şi efectuat depuneri în numerar în conturile sale bancare în cuantum total de 150906 lei, pentru care nu au fost identificate documente justificative.

Procurorul a dispus în data de 10.01.2024 luarea unor măsuri asiguratorii, respectiv poprire pe contul suspectului E.I.A., până la concurenţa sumei de 150906 lei, precum şi sechestru asiguratoriu asupra a două imobile (apartamente, unul situat în municipiul Cluj şi unul în municipiul Bucureşti)", spun procurorii.

Banii din mită, împărțiți în birou la finalul programului 

Mâna dreaptă a medicului era colega sa, asistentă medicală la Casa de Pensii Gorj, și ea acuzată de luare de mită în formă continuată. Banii, spun procurorii, și-i împărțeau la finalul programului.

"În perioada 03.07.2023 -08.08.2023, suspecta T.M. ar fi primit, cu titlu de mită, cu ocazia primirii solicitanţilor deciziilor de pensionare în fiecare dimineaţă, în jurul orelor 09:00-10:00 şi aranjării actelor din dosarele medicale, cât şi la finalul programului de lucru, în jurul orelor 11,30, când suspectul E.I.A. scoate plicurile conţinând sumele de bani primite din sertar, apoi scoate sumele de bani din plicuri, le numără, ţinând mâinile sub birou şi apoi remite suspectei T.M. o parte din aceste sume.

Suspecta T.M. ar fi primit cu titlu de mită, în modalităţile arătate mai sus, sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, precum şi produse (sticle de alcool, produse alimentare, cafea, parfum etc.), de la fiecare persoană care solicita acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pe caz de boală", reiese din datele de la dosar.

"Clienți" racolați pe holurile spitalului județean

Cea de-a treia persoană era infirmieră în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu. Avea rolul de a identifica persoane dispuse să dea mită pentru a se pensiona anticipat. Astăzi este acuzată de complicitate la luare de mită în formă continuată.

"Suspecta L.I., în baza înţelegerii infracţionale iniţiale cu suspecţii E.I.A. şi T.M., a pretins şi primit de la mai multe persoane diferite sume de bani, în cuantum de câte 400 -500 de lei, pentru a le remite ulterior, cu titlu de mită suspectului E.I.A. şi a-l determina pe acesta să-şi încalce atribuţiile de serviciu în legătură cu emiterea deciziilor de pensionare anticipată pe caz de boal", transmit procurorii.

Medicul care "orbea" pacienții din pix 

Un rol esențial îl avea și suspecta A.T., medic oftamolog atât la o clinică medicală din municipiul Tg-Jiu, cât şi în cadrul cabinetului medical individual.

"În perioada 16.08.2022 – 31.08.2023, a întocmit în fals referate de specialitate şi a aplicat în fals parafa şi semnătura pe fişe medicale, în schimbul primirii unor sume de bani cu titlu de mită. S-a mai reţinut că prin referatele medicale întocmite în fals, precum şi prin parafele aplicate în fals pe fişele medicale, pentru mai multe persoane, suspecta A.T. a determinat funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj S.P.C.R.P.C.I.V. Gorj şi comisiei de evaluare a persoanelor adulte în grad de handicap din cadrul Consiliului Judeţean Gorj să emită în fals, fără vinovăţie, certificate de încadrare în grad de handicap, decizii de pensionare şi permise de conducere", spun anchetatorii.

13 percheziții au fost făcute miercuri, 10.01.2024, în dosar. La finalul audierilor, cei 4 suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore și vor fi prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri