Imunitatea lui Oprea va fi supusă la vot pentru a treia oară

Data publicării:
GABREL OPREA INQUAMPHOTOS
Foto: Inquam Photos

Fostul vicepremier Gabriel Oprea va ajunge pentru a treia oară la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitări DNA de urmărire penală, de data aceasta pentru ucidere din culpă, după ce, în februarie, Senatul a aprobat două cereri de urmărire penală pentru abuz în serviciu, în cazul limuzinei DIPI, şi în cel al folosirii abuzive a coloanei oficiale.

GABREL OPREA INQUAMPHOTOS

Gabriel Oprea a demisionat la 1 iulie din UNPR, partidul pe care l-a fondat, anunțând că rămâne senator independent până la finalul legislaturii, când se va retrage din politică. Între timp, UNPR a dispărut de pe scena politică, fuzionând prin absorbție cu PMP, partidul condus de Traian Băsescu.

Potrivit unor surse parlamentare, citate de news.ro, cererea procurorilor va ajunge vineri în Senat, unde va fi discutată în cadrul conducerii forului. Va fi stabilită o perioadă în care Oprea va putea să îşi studieze dosarul, alături de avocaţi, urmând a fi apoi audiat în Comisia juridică a Senatului, care va întocmi un raport. Acest raport va fi apoi prezentat plenului, unde Oprea va avea o nouă şansă de a susţine un discurs şi a le transmite mesaje colegilor săi.

În ultimele două cazuri, fostul ministru de Interne şi vicepremier nu a avut sorţi de izbândă în faţa senatorilor. Pe 3 februarie 2016, Senatul a aprobat urmărirea sa penală în dosarul coloanei oficiale, fiind acuzat că a făcut abuz de prevederile legii în acest caz.

Potrivit procurorilor, în perioada în care a fost ministru de Interne, Oprea a fost însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere "în cvasitotalitatea deplasărilor", incluzând deplasările zilnice la sediul ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant şi când mergea acasă.

Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială, în timp ce premierul a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.

Cererea a fost atunci aprobată cu 102 voturi "pentru", 30 voturi "împotrivă", iar un vot a fost anulat.

Două săptămâni mai târziu, DNA a cerut urmărirea penală a lui Gabriel Oprea într-un alt dosar, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor, cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, maşină pe care ulterior a folosit-o doar fostul ministru al Internelor.

Senatul a aprobat atunci solicitarea DNA cu 71 de voturi ”pentru”, 52 de voturi ”impotrivă”, iar un vot a fost anulat.

Acum, Gabriel Oprea ajunge în faţa senatorilor după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat începerea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri