Inspecția Judiciară: Șefa ÎCCJ, vinovată de amânarea procedurilor privind completurile de 5 judecători

Data actualizării: Data publicării:
cristina tarcea
Foto: Agerpres

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, este vinovată de amânarea procedurilor privind completurile de 5 și de 2 judecători, consideră Inspecția Judiciară. Concluziile merg acum pe masa judecătorilor din sectia specială a CSM care ar putea decide sancţionarea șefei ICCJ.

cristina tarcea tragere la sorti completuri judecatori iccj_inquamphotos octav ganea (1)
Foto: Inquam Photos

Inspecţia Judiciară a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru ”refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f) şi o) din Legea nr. 303/2004”.

Citiți și    Adevărata miză a Ordonanței privind amnistia și grațierea: Bunuri de 2 miliarde de euro sechestrate de DNA se vor întoarce la ”victimele abuzurilor statului paralel”

În privinţa abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor”, anunţă Inspecţia Judiciară.

Reprezentanţii instituţiei au precizat că acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri