Legile justiției. Procurorii generali, convocați de Augustin Lazăr

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar fb

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, i-a convocat, marțea viitoare, pe toți procurorii șefi din țară pentru a discuta despre modificările pe care intenționează să le facă ministrul Justiției la trei legi de importanță crucială pentru bunul mers al Justiției: Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004).

La discuții sunt convocați reprezentanții tuturor Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel din țară. Motivul discuțiilor: propunerile prezentate miercuri de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Procurorul general, Augustin Lazăr, dorește să afle care sunt opiniile colegilor procurori pe marginea modificărilor anunțate de Tudorel Toader, concluziile urmând să fie trimise la Ministerul Justiției.

Convocarea a fost făcută pentru marțea viitoare, la sediul Parchetului General.

Augustin Lazăr, prin Biroul de presă al Ministerului Public, și-a prezentat deja un punct de vedere față de propunerile prezentate miercuri, arătând că „a luat act cu surprindere și îngrijorare de modificările anunțate de ministrul Justiției” și că aplicarea măsurilor va „bulversa sistemul judiciar”. Cu aceeași ocazie, procurorul general precizat că procurorii nu au fost consultați în prealabil.

Vineri dimineață, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va da „forma finală” a celor trei proiecte de lege după ce va observa punctele de vedere formulate pe marginea propunerilor prezentate miercuri, iar după aceea va trimite documentele doar la Consiliul Superior al Magistraturii. Deci, nu și la Parchetul General, DNA sau DIICOT.

Asociaţia Procurorilor din România a precizat, joi, că a luat act cu îngriiorare de principalele modificări care ar urma să fie aduse legilor justiţiei, o parte dintre ele afectând grav funcţionarea şi independenţa sistemului judiciar. Asociaţia a mai arătat că aceste modificări au fost făcute cu ignorarea opiniei corpului magistraţilor şi creează premisa exercitării unui control al puterii executive asupra puterii judecătoreşti.

„Modificările anunţate, care vizează plasarea lnspecţiei Judiciare sub autoritatea ministrului Justitiei, modificarea competenţelor Consiliului Superior al Magistraturii, modalitatea de numire a procurorului general şi lărgirea atribuţiilor ministrului Justiţei în ce priveşte cariera magistraţilor sunt în dezacord cu repetatele rapoarte MCV, care recomandau întărirea independenţei sistemului judiciar, iar România a făcut eforturi considerabile pentru ca aceste recomandări să fie îndeplinite", spuneau reprezentanţii Asociaţiei Procurorilor din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara descoperită de un bărbat din Gorj în timp ce se plimba printr-o pădure: Sigur a fost ascunsă din...
Digi FM
Universitatea din București îi ia apărarea profesorului îmbrăcat în fustă: “Trăim într-o țară democratică...
Pro FM
Primele imagini cu Celine Dion la Paris. Artista ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Oimpice
Film Now
A fost dezvăluită cauza morții iubitei lui Clint Eastwood. Christina Sanders și-a pierdut viața la 61 de ani
Adevarul
Ce înseamnă prezența bombardierelor strategice americane în România. Explicațiile unui fost reprezentant al...
Newsweek
Armata britanică a testat arma cu laser de pe un vehicul blindat. Distruge ținte cu viteza luminii
Digi FM
Unde s-a angajat fiica cea mare a Amaliei și a lui Ilie Năstase, pe perioada vacanței. Studiază la Paris, dar...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Mădălina Ghenea, la masă cu Kevin Spacey, la o gală în Taormina. Actorul de 64 de ani, tot un zâmbet când i-a...
barbat incatusat amenintare cu pistol satu mare
Panică într-un parc din Satu Mare. Un bărbat a amenințat trecătorii cu un pistol de tip airsoft