Sari la conținut

Liviu Negoiță, fost primar al sectorului 3, urmărit penal


Actualizare 15:20. Liviu Negoiță a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA pentru infracțiunea de abuz în serviciu. De asemenea, au fost puși sub urmărire penală și arhitectul șef și secretarul primăriei sectorului 3.

Comunicatul DNA:

„NEGOIȚĂ LIVIU, la data faptelor primar al sectorului 3 București, DUMITRAȘCU ȘTEFAN, la data faptelor, arhitect șef al Primăriei sectorului 3 și MIHĂIȚĂ MARIUS, la data faptelor, secretar al Primăriei sectorului 3, toți cu privire la comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Din ordonanța prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții anterior menționați, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:


În perioada 2008 – 2009, suspecții Negoiță Liviu, Mihăiță Marius și Dumitrașcu Ștefan, în calitățile menționate mai sus, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu referitoare la verificarea legalității actelor întocmite, au eliberat 4 autorizații de construire și certificatele de urbanism aferente acestor autorizații, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudești, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism și protecție a zonelor în care se găsesc monumente istorice.

cest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcției nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcții în zona de protecție a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale.

Prin emiterea autorizațiilor de construire respective s-a creat un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat construcția, constând în obținerea autorizațiilor de construire și supraetajare a imobilului, prin evitarea desfășurării demersurilor necesare în vederea obținerii:

- derogării de la planurile de urbanism pentru depășirea regimului de înălțime al zonei, 

- acordului exprimat în formă autentică a proprietarilor clădirilor învecinate cu privire la lipirea la calcan precum, 

- avizelor pentru construirea într-o zonă în care se găsește un monument istoric. 

În cazul uneia dintre autorizații, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat un control, în urma căruia s-a stabilit drept măsură, în sarcina primarului sectorului 3 și a arhitectului șef al sectorului 3, să solicite instanței de contencios administrativ anularea autorizației anterior menționate.

Anularea autorizației nu a fost cerută în instanță, conform solicitării Inspectoratului de Stat în Construcții, fapt ce ar fi dus la încetarea construirii. 

Ulterior, în același context, în anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competența materială de emitere, alte două autorizații pentru supraetajarea imobilului respectiv. Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor două documente, nu cuprindeau datele prevăzute de lege, lipsind toate mențiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum și cele privind situarea imobilului în zona de protecție a unui monument istoric.

În anii 2010 respectiv 2014, prin două hotărâri instanțele de judecată au dispus anularea celor patru autorizații de construire. 

Mai mult, una dintre instanțe a dispus obligarea pârâților, între care se numără și Instituția Primarului sectorului 3, la desființarea construcției respective.”


Actualizare 13:45. Liviu Negoiță, fost primar al sectorului 3, a ajuns la DNA pentru a fi audiat.


Actualizare 12:30. Arhitectul-șef al Primăriei sectorului 3, Ștefan Dumitrașcu, s-a prezentat la Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii fac cercetări în legătură cu construcția unor blocuri în zone protejate istoric, fără avize și pe bază de autorizații care ar fi fost emise ilegal, potrivit Agerpres. Din cauza acestor construcții, ar fi fost distruse casele din împrejurimi.


Unul dintre angajaţii primăriei, Marius Mihăiţă, care este secretar al instituţiei, a fost audiat astăzi la DNA. 

Dosarul privește fapte de corupție săvârșite în perioada 2008-2009.

Procurorii verifică modul în care s-au emis unele autorizații de construcție, în special pentru un bloc din sectorul 3, situat pe Calea Dudești. Inițial autorizația avea șapte etaje, ulterior fiind modificată pentru parter plus nouă etaje.

Funcționarul chemat la DNA este suspectat de abuz în serviciu.