Sari la conținut

Mihai Necolaiciuc, condamnat la 8 ani de închisoare

Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă. El fost ridicat de la domiciliul său din Constanţa de către poliţişti după ora 13.00 și dus la sediul IPJ. Ulterior va fi încarcerat la penitenciarul Poarta Albă, unde îşi va ispăşi pedeapsa.

20160411_necolaiciuc_dna_00_INQ_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

În primă instanță Mihai Necolaiciuc a fost condamnat la zece ani de închisoare. Astfel, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti i-au admis apelul şi i-au redus pedeapsa primită la Judecătoria Sectorului 1 în 2 iunie 2015, de la zece la opt ani de închisoare.

Totodată, el mai trebuie să plătească daune de 116 milioane de lei, în solidar cu alți inculpați din dosar.

Acuzațiile de abuz în serviciu au fost formulate de procurorii DNA inițial în trei dosare separate, care apoi au fost reunite în procesul în care Mihai Necolaiciuc este judecat pentru acordarea ilegală a unei serii de contracte.

Din pedeapsa lui Necolaiciuc va fi scăzută perioada în care a stat în arest preventiv, respectiv din 17 iunie 2009 până în 26 ianuarie 2012 şi perioada din 17 octombrie 2014 în 17 iulie 2015, când a fost liberat condiţionat din executarea unei alte pedepse, de patru ani şi şase luni închisoare, la care a fost condamnat definitiv în 17 octombrie 2014, notează News.ro.

Alte pedepse din dosar

În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice, a fost condamnată la cinci ani şi şase luni de închisoare, pedeapsă redusă de la opt ani de închisoare, cât primise la Judecătoria Sectorului 1, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti le-au redus pedepsele dispuse de Judecătorie şi i-au condamnat definitiv pe Vlăduţ Ilie, fost inspector de specialitate la Serviciul Aprovizionare din subordinea Direcţiei Comerciale a CFR - la trei ani de închisoare cu suspendare; Dragoş Vasile Vlăduţ, fost şef al Serviciului Aprovizionare - la trei ani de închisoare cu executare; Maria Ana Matei, director al Direcţiei Comerciale în perioada decembrie 2000-aprilie 2001 şi director al Direcţiei Economice în perioada aprilie - noiembrie 2001 – la trei ani de închisoare cu suspendare; Octavian Costea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Comerciale în perioada ianuarie 2001 - ianuarie 2004 – la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.

În cazul lui Mihail Gabriel Misir, fost director al Direcţiei Comerciale din CFR, decedat în timpul procesului, judecătorii a constatat încetarea procesul penal.

În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc, mai mulţi foşti şefi din CFR şi administratori de firme au produs companiei feroviare un prejudiciu total de aproape 57 de milioane de euro.

Faptele au vizat angajarea companiei feroviare în relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul CFR produse, bunuri şi servicii care nu au fost niciodată livrate sau au fost necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în folosul unor societăţi comerciale private, de la care au fost achiziţionate produse precum rulmenţi, şuruburi, piuliţe, butaşi de trandafiri, servicii de pază, delegaţii în străinătate, dicţionare şi reparaţii la case de odihnă, precum şi piese pentru instalaţii feroviare.

Condmnările lui Necolaiciuc

Într-un alt dosar, Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare în 17 octombrie 2014, pentru utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice.

Mai exact, o bună parte din 34,3 milioane de euro, bani obţinuţi prin creditul de la Banca Europeană de Investiţii contractat în anul 2000 pentru diminuarea efectelor inundaţiilor şi reconstruirea infrastructurii feroviare afectate de viituri, au fost cheltuiţi pe servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, aparate de aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende.

În iulie 2015, după ce a executat nouă luni de închisoare, Necolaiciuc a primit o decizie definitivă de eliberare condiţionată din partea magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, fostul director al companiei CFR fiind pus atunci în libertate.

Mihai Necolaciuc a fost director al Căilor Ferate Române între 2000 şi 2003.

Citiți și ROMÂNIA FURATĂ. CFR - 111 milioane de euro dispăruți și un fost director condamnat care arată cu degetul alți vinovați