Mihai Necolaiciuc, fost director general la CFR, eliberat condiţionat de Tribunalul Constanţa

Data publicării:
20160411_necolaiciuc_dna_00_INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul şef al CFR Mihai Necolaiciuc a fost eliberat condiţionat, luni, de Tribunalul Constanţa, decizia instanţei fiind definitivă. Instanţa a admis astfel contestaţia sa la decizia Judecătoriei Medgidia prin care era respinsă cererea lui Necolaiciuc de liberare condiţionată.

20160411_necolaiciuc_dna_00_INQ_Octav_Ganea
Fostul şef al CFR Mihai Necolaiciuc a fost eliberat condiţionat - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul Constanţa a admis, luni, contestaţia formulată de Mihai Necolaiciuc împotriva deciziei Judecătoriei Medgidia prin care îi fusese respinsă cererea de liberare condiţionată.

Tribunalul a hotărât punerea de îndată în libertate a lui Mihai Necolaiciuc, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Decizia instanţei este definitivă.

La începutul lunii octombrie, Judecătoria Medgidia a respins cererea fostului şef al CFR de eliberare condiţionată. Decizia a fost atacată la Tribunalul Constanţa. În ultimii doi ani, Mihai Necolaiciuc a depus mai multe cereri de eliberare condiţionată, toate fiind respinse de instanţe. 

Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv, în 23 noiembrie 2016, de Curtea de Apel Bucureşti, la opt ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu, prejudiciul produs companiei feroviare de către Necolaiciuc şi mai mulţi foşti şefi din CFR şi administratori de firme fiind de aproape 57 de milioane de euro.

Din pedeapsa lui Necolaiciuc va fi scăzută perioada în care a stat în arest preventiv, respectiv din 17 iunie 2009 până în 26 ianuarie 2012, şi perioada din 17 octombrie 2014 până în 17 iulie 2015, când a fost eliberat condiţionat din executarea unei alte pedepse, de patru ani şi şase luni închisoare, la care a fost condamnat definitiv în 17 octombrie 2014.

În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice, a fost condamnată la cinci ani şi şase luni de închisoare, pedeapsă redusă de la opt ani de închisoare, cât primise la Judecătoria Sectorului 1, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti le-au redus pedepsele dispuse de Judecătorie şi i-au condamnat definitiv pe Vlăduţ Ilie, fost inspector de specialitate la Serviciul Aprovizionare din subordinea Direcţiei Comerciale a CFR - la trei ani de închisoare cu suspendare, Dragoş Vasile Vlăduţ, fost şef al Serviciului Aprovizionare - la trei ani de închisoare cu executare, Maria Ana Matei, director al Direcţiei Comerciale în perioada decembrie 2000-aprilie 2001 şi director al Direcţiei Economice în perioada aprilie - noiembrie 2001 – la trei ani de închisoare cu suspendare, Octavian Costea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Comerciale în perioada ianuarie 2001 - ianuarie 2004 – la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.

În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc şi mai mulţi foşti şefi din CFR şi administratori de firme au produs companiei feroviare un prejudiciu total de aproape 57 de milioane de euro. Faptele au vizat angajarea companiei feroviare în relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul CFR produse, bunuri şi servicii care nu au fost niciodată livrate sau au fost necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în folosul unor societăţi comerciale private, de la care au fost achiziţionate produse precum rulmenţi, şuruburi, piuliţe, butaşi de trandafiri, servicii de pază, delegaţii în străinătate, dicţionare şi reparaţii la case de odihnă, precum şi piese pentru instalaţii feroviare.

Într-un alt dosar, Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare în 17 octombrie 2014, pentru utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice. Mai exact, o bună parte din 34,3 milioane de euro, bani obţinuţi prin creditul de la Banca Europeană de Investiţii contractat în anul 2000 pentru diminuarea efectelor inundaţiilor şi reconstruirea infrastructurii feroviare afectate de viituri, au fost cheltuiţi pe servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, aparate de aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende.

În iulie 2015, după ce a executat nouă luni de închisoare, Necolaiciuc a primit o decizie definitivă de eliberare condiţionată din partea magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, fostul director al companiei CFR fiind pus atunci în libertate.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri