Nistor Călin (DNA): În 300 de cauze în care sunt cercetaţi magistraţi sunt 6 suspecţi şi 2 inculpaţi

Data publicării:
statuie justitie_shutterstock_282701687
Foto: Shutterstock

Procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Nistor Călin, a declarat, vineri, că, din cele aproximativ 300 de dosare înregistrate la DNA în care sunt cercetaţi judecători şi procurori, în doar patru cauze opt magistraţi au calitatea de suspect, respectiv inculpat, restul fiind "in rem".

statuie justitie_shutterstock_282701687
FOTO: Shutterstock

"Pare un număr mare de dosare (300 - n.r.), dar eu vă pot justifica de ce e atât de mare. În dreptul procesual penal românesc eşti obligat să înregistrezi orice sesizare penală care ar îndeplini condiţiile de la art. 294 Cod de procedură penală. Practic, dacă cel care sesizează îţi indică fapta, făptuitorul, îşi dă datele de stare civilă, eşti obligat să înregistrezi acea sesizare în registrul cauzelor penale şi astfel va fi constituită o cauză penală. Cele mai multe cauze din cele de care discutăm sunt înregistrate în urma unor sesizări făcute de părţi dintr-o cauză civilă sau subiecţi procesuali din cauze penale. Care e nemulţumit că procurorul l-a trimis în judecată, procurorul nu ştiu ce i-a mai făcut. Aşa se explică (numărul mare de dosare - n.r.)", a explicat, la B1 TV, Nistor Călin.

Citiţi şi:

T. Toader, despre cele 300 de dosare ale DNA vizând magistraţi: Bănuiesc că-s mai mulţi judecători

El a menţionat că nu are o statistică dacă sunt mai mulţi judecători decât procurori sau invers.

"În aceste 300 de cauze sunt 6 suspecţi şi 2 inculpaţi, în patru cauze. Şase persoane au calitatea de suspect şi doi calitatea de inculpat", a subliniat procurorul şef adjunct al DNA, care a adăugat că restul cauzelor sunt "in rem".

Nistor Călin a mai spus că anul trecut au fost soluţionate în jur de 370 de cauze cu magistraţi.

"Anul acesta au fost trimişi în judecată doar doi magistraţi, un judecător, în două cauze, de la o judecătorie din raza Curţii de Apel Timişoara, şi un procuror din DNA. Sunt singurii magistraţi trimişi în judecată anul acesta", a precizat procurorul şef adjunct.

El a amintit că în trei luni vor fi transferate toate dosarele care privesc magistraţi la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ.

Întrebat dacă e de accord cu înfiinţarea acelei secţii, Nistor Călin a spus că instituţia a avut "o altă opinie", dar că el personal consideră că este "un lucru bun".
Inspecţia Judiciară va efectua, în perioada 1 august - 1 octombrie, un control tematic la DNA în legătură cu dosarele în care sunt cercetaţi magistraţi.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri