Poşta Română: Patru foşti directori ai companiei, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Data publicării:
posta-3

Patru foşti directori ai Poştei Române au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi cumpărat la suprapreţ produse informatice de la o firmă întregistrată în Cipru. Fără licitaţie, fără vreo procedură legală de achiziţie, Poşta a cumpărat software la un preţ umflat de 12 ori. Asta se întâmpla în 2008, anul în care s-au încheiat cele mai mari grase contracte ale companiei cu diverşi furnizori, multe dintre ele extrem de găunoase pentru compania de stat. Numai din această afacere cu firma cipriotă Poşta a pierdut peste 6,5 milioane de euro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Mihai Toader, fost director general al Poştei Române, Emanoil Lepădatu, fost director economic, Andrei Marinescu, fost director de dezvoltare, şi pe Vasile Bărbuleţ, fost director al departamentului IT. Toţi patru sunt acuzaţi de abuz în serviciu în dosarul contractului cu Data Tech Business Solutions, o firmă din Cipru care a furnizat Poştei produse informatice la suprapreţ, fără licitaţie.

Cei patru directori ar fi simulat o negociere de preţ cu firma cipriotă, cu care au încheiat apoi un contract de 6,6 milioane de euro pentru furnizarea de produse informatice. Preţul era supraevaluat de 12 ori, spun procurorii, iar cantităţile erau mai mari decât era necesar.

De diferenţa de preţ ar fi beneficiat cei patru directori care au aranjat afacerea.

Achiziţia nici nu a fost prinsă în bugetul iniţial al instituţiei pe anul 2008. I s-a făcut loc ulterior, printr-o modificare operată după aprobarea contractului. Poşta Română a plătit banii, dar firma cipriotă nu şi-a îndeplinit partea din contract, iar serviciile pe care trebuia să le presteze către Poşta Română au fost finalizate de alte firme. Aşa că Poşta a plătit din nou serviciile pe care trebuia să le furnizeze firma înregistrată în Cipru.

Foştii directori ai companiei de stat mai sunt implicaţi şi în alte dosare în care compania de stat a fost prejudiciată. Trei dintre ei - Toader, Lepădatu şi Marinescu - sunt acuzaţi că au păgubit Poşta cu peste 4 milioane de lei în momentul în care au încheiat poliţe de asigurare pentru angajaţi.

2008, an electoral, a fost plin de contracte controversate pentru Poşta Română. Sub conducerea lui Mihai Toader, Poşta a semnat cu Blue Air un contract pe trei ani pentru furnizarea de servicii de transport aerian. Curtea de Conturi a descoperit ulterior că Poşta a pierdut din acest contract circa 10 milioane de euro pentru că o parte din zborurile plătite nu fuseseră făcute.

Tot în 2008, directorul Mihai Toader a semnat şi pentru achiziţia de servicii de pază, al căror tarif a fost umflat de 40 de ori. Potrivit Curţii de Conturi, Poşta Română a încheiat între 2008 şi 2010 două contracte de prestări servicii medicale, cu o valoare cumulată de peste 11 milioane de euro, fără TVA. Unul dintre contracte nici nu avea clauze de reziliere.

Anul 2008 a însemnat începutul declinului pentru Poşta Română. În 2007, compania de stat încă făcea profit: 7,5 de milioane de euro la afaceri de peste 300 de milioane de euro. În 2008, afacerile au urcat la 380 milioane de euro, dar profitul a dispărut. Din 2009, afacerile Poştei Române au început să scadă, iar pierderile - să crească. În 2012, compania a avut o pierdere de 52 de milioane de euro la un rulaj de 270 milioane de euro. În total, pierderile acumulate între 2009 şi 2012 se ridică la 122 de milioane de euro.

Pierderile Poştei Române:

- 2009: 43 milioane euro;

- 2010: 29 milioane euro;

- 2011: 43 milioane euro;

- 2012: 12 milioane euro.

Business Club



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri