Presa străină: „Nominalizările procurorilor ar putea nemulțumi UE”

Data publicării:
ponta -resizedbun - Mediafax-1

Agenţia de presă Reuters spune că nominalizările pentru funcţiile de procurori făcute de Victor Ponta „sfidează" apelurile Uniunii Europene pentru mai multă transparenţă, în condiţiile în care „există îngrijorări legate de modul în care se respectă legea" în România.

„Victor Ponta, care este în acelaşi timp şi ministru interimar la Justiţie, s-a tot răzgândit înainte de nominalizări. Marţi, după reuniunea Consiliului Superior de Magistratură, a spus că nominalizările vor veni doar în urma unui proces transparent şi de lungă durată. Miercuri, însă, a făcut nominalizările pentru biroul procurorului general, al Departamentului anti-corupţie şi al celui de criminalitate organizată”, scrie Reuters.

Agenția France Presse consideră că numirile din fruntea parchetelor sunt cruciale pentru îmbunătăţirea sistemului de justiţie. „România şi Bulgaria fac obiectul unei monitorizări unice în Uniunea Europeană în vederea continuării luptei împotriva corupţiei. Comisia Europeană a spus că va continua să urmărească cu atenţie succesiunile din fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Procurorului General şi a reamintit că nu şi-a schimbat poziţia în ceea ce priveşte necesitatea unei succesiuni transparente”.

Tot France Presse notează că propunerea Codruţei Koveşi la şefia DNA a generat tensiuni în cadrul coaliţiei de centru-stânga, care este la putere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri