Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, va fi cercetat în libertate

Data publicării:
borbely csaba-65580

Borboly Csaba, președintele CJ Harghita Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, marţi, propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul lui Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, dar şi în cazul celorlalţi trei bărbaţi reţinuţi în acest dosar.

Astfel, Borboly Csaba, Palffy Domokos, Csiszer Botond-Benedek şi Sofalvi Laszlo vor fi cercetaţi în libertate, dar au interdicţia de a părăsi localităţile de domiciliu, arată Mediafax.

Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore, iar DNA a anunțat deja că au declarat recurs.

În concediu, vând - nevrând

Borboly Csaba nu va putea exercita, timp de 30 de zile, funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, a decis, marţi, Curtea de Apel Târgu Mureş.

Curtea de Apel Târgu Mureş le-a impus lui Borboly Csaba şi celorlaţi trei bărbaţi cercetaţi în acest dosar să nu exercite profesia în legătură cu care sunt suspectaţi de comiterea de fapte de corupţie pentru 30 de zile, potrivit Mediafax.

Astfel, Borboly nu va putea să îşi exercite funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, Palffy Domokos pe cea de consilier judeţean şi administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu - judeţul Harghita, iar Csiszer Botond-Benedek pe cea de director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ.

La ieşirea din sala de judecată, Borboly Csaba le-a declarat jurnaliştilor că îşi va lua un concediu de 30 de zile.

Citiți și:

Gyorgy Frunda, despre Borboly Csaba: „Sunt convins că nu a săvârșit nicio infracțiune”

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este acuzat de corupţie de procurorii DNA, care l-au reținut ieri, pentru 24 de ore.

Potrivit DNA, Borboly Csaba, președinte al Consiliului Județean Harghita, este cercetat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracțiuni de instigare la uz de fals, două infracțiuni de fals intelectual și denunțare calomnioasă.

„Prejudiciul total creat în dauna județului Harghita este estimat la suma totală de 1.796.863, 28 lei. Prejudiciul constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare și în diferența dintre prețurile onorate și cele oferite de firmele descalificate la licitație, substanțial mai mici”, arată DNA în comunicatul care îi vizează pe Borboly Csaba, Palffy Domokos și Csiszer Botond-Benedek.

Cine este Sofalvi Laszlo

Procurorii din cadrul DNA Târgu Mureş efectuează cercetări şi faţă de inculpatul Sofalvi Laszlo, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita la data săvârşirii faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice și o infracțiune de fals.

„Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, inculpatul Sofalvi Laszlo a dispus în mod nelegal şi nejustificat, în luna decembrie 2011, decontarea unor sume de bani în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie de lucrări de reabilitare a unui drum județean. Plățile s-au făcut, deși prețurile constructorului fuseseră majorate faţă de cele prezentate iniţial în ofertă, iar dirigintele de șantier nu fusese de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor”, arată procurorii DNA.

Prejudiciul produs în dauna județului Harghita prin această activitate este evaluat la suma de 1.508.572,58 lei şi un folos material echivalent pentru SC Stravia Group SRL.

„De asemenea, la data de 30 decembrie 2011, același inculpat a dispus în mod nelegal și nejustificat decontarea sumei de 1.475.689,66 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru materiale lăsate în custodia acestuia pe baza unor procese verbale despre care avea cunoștință că atestau, în fals, existența bunurilor respective și în condițiile in care nu mai era timp ca firma constructoare să execute, până la 31 decembrie 2011, lucrările angajate”, detaliază procurorii anticorupție.

Pentru a ascunde infracțiunea de abuz in serviciu prin care s-au obţinut foloase materiale pentru firma menționată în cursul lunii iunie 2011, a semnat în numele preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, o adresă despre care știa că era antedatată. Documentul a fost folosit pentru justificarea plăților efectuate în anul 2010, în favoarea firmei menționate.

Prejudiciul total creat în dauna judeţului Harghita prin activităţile din anul 2011 este estimat la 2.984.262,24 de leiarată DNA.

Potrivit DNA, acest prejudiciu raportat la activitatea inculpatului Sofalvi Laszlo, aferentă activităţilor din anul 2011, rezultă din aceea că a dispus efectuarea plăţilor către firma constructoare, în condiţiile în care, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba i-a delegat atribuțiile în acest sens, ca urmare a unei constatări (luna iulie 2011) a Curții de Conturi – Camera de conturi Harghita, rezultată după auditul referitor la anul bugetar 2010.

Și lui Sofalvi Laszlo i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar ieri procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 ore, fiind prezentat Curţii de Apel Tîrgu Mureş cu propunere de arestare preventivă.

Azi, Curtea de Apel Tîrgu Mureş a dispus faţă de el măsura obligării de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile, măsură faţă de care procurorii au declarat recurs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri