Sari la conținut

Primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc, și fiica sa, realizatoare de televiziune, au fost reținuți

Primarul municipiului Pitești, Tudor Pendiuc

ACTUALIZARE 22:00 Primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost reţinut în urmă cu puţin timp de procurorii DNA. Edilul este acuzat că ar fi primit bani şi un apartament în Bucureşti în schimbul acordării unor contracte pe bani publici. Fiica sa a fost şi ea reţinută, cu câteva ore mai devreme, fiind acuzată de complicitate la luare de mită. Cel de al treilea reţinut în acest dosar, în care procurorii vorbesc despre o mită de un milion de euro, este omul de afaceri piteştean Valentin Vişoiu.

Tudor Pendiuc, cel mai longeviv primar de municipiu din România, şi Ema Pendiuc, realizator la postul public de televiziune, au fost ridicaţi de poliţişti de acasă şi aduşi la Bucureşti pentru audieri. Ema Pendiuc a fost reținută pentru complicitate la luare de mită, după opt ore de audieri. Procurorii anticorupţie au descoperit că de mai mulţi ani locuia într-un apartament din Bucureşti, primit drept mită de tatăl său, edilul din Piteşti, pentru a acorda în mod preferenţial un contract.

Primarul Piteştiului Tudor Pendiuc a declarat, referitor la acuzaţiile procurorilor DNA, că o minciună mai mare nu există şi că s-a ajuns „în turul 2”. El a ieşit încătuşat din sediul DNA.

Tudor Pendiuc, fiica sa, realizatoarea TVR Ema Pendiuc, şi oamenii de afaceri argeşeni Constantin Scarlat, patronul firmei CNCD, şi Valentin Vişoiu, care controlează grupul de firme Conarg, au fost și ei reţinuţi joi seară de procurorii anticorupţie, într-un dosar ce vizează transportul public din Piteşti din ultimii şapte ani.

Toți urmează să fie duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Tudor Pendiuc este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită. Mita ar fi constat într-un apartament primit de fiica sa, Ema Pendiuc, în valoare de aproximativ 130.000 de euro.

Ema Pendiuc, acuzată de complicitate la luare de mită, le-ar fi spus anchetatorilor că apartamentul care se presupune că ar fi fost primit drept mită a fost în realitatea cumpărat, prin contract de vânzare- cumpărare, cu chitanţă, relatează Mediafax.

Valentin Vişoiu ar fi, la rândul său, acuzat de dare de mită.

Primăria Piteşti şi locuinţa lui Tudor Pendiuc au fost percheziţionate de procurori, joi dimineaţă. În acelaşi dosar au fost făcute percheziţii la sediile mai multor firme, precum şi la locuinţele unor persoane, din Piteşti şi Bucureşti.

Surse din interiorul anchetei spun că este investigat un contract de 56 de milioane de lei, semnat de primarul Pendiuc în 2007, pentru modernizarea transportului în comun din Piteşti. Firmele care urmau să livreze 80 de autobuze nu aveau însă ca obiect de activitate aşa ceva şi au cumpărat vehiculele abia după ce au parafat înţelegerea. Patronii societăţilor şi mai multe persoane implicate au fost aduse şi ele la audieri.

Procurorii spun că cei doi oameni de afaceri au dat mită primarului ca să obţină contractul. Bani şi mai multe apartamente de lux într-o zonă bună a Bucureştiului. Într-una dintre locuinţe stă acum fata primarului, chemată şi ea astăzi la audieri.

Complexul rezidenţial este format din mai multe blocuri care au fost ridicate în urmă cu aproximativ cinci ani. Procurorii anticorupţie susţin că primarul din Piteşti ar fi primit aici mai multe imobile în schimbul atribuirii contractului.

Teodor Pendiuc este primarul Piteştiului de 22 de ani, neîntrerupt. Cea mai cunoscută realizare a lui este fântâna arteziană muzicală din centrul oraşului, care a costat un milion de euro. Potrivit declaraţiei de avere, edilul are, împreună cu soţia lui, aproape două hectare de teren în Teleorman şi Piteşti, o casă bătrânească în Argeş, două apartamente şi o casă de peste 700 de metri pătraţi. Plus o Dacia Logan. 

 _____________________

ACTUALIZARE 19:40  Fiica primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, Ema, a fost reţinută, joi, de procurorii DNA, în dosarul în care tatăl ei este cercetat pentru fapte de corupţie privind acordarea unor contracte de achiziţii publice, prejudiciul fiind de aproximativ 1 milion de euro.

Ema Pendiuc a ieşit în urmă cu puţin timp din sediul DNA, încătuşată, fiind condusă la un centru de reţinere şi arest preventiv. Ea urmează să fie prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Tatăl ei, primarul Tudor Pendiuc, adus la DNA în jurul prânzului, este în continuare audiat.

Ema Pendiuc este jurnalist, realizatoare a unor emisiuni la televiziunea națională.

ACTUALIZARE 12.40. Tudor Pendiuc a fost adus la sediul central al DNA. 

ACTUALIZARE 12.17. Tudor Pendiuc a fost ridicat de acasă și dus la sediul Primăriei. La DNA București au fost aduse deja pentru audieri trei persoane, între care șii fiica primarului, Ema Pendiuc. 

ACTUALIZARE 9.15. Procurorii au suspiciuni în legătură cu un contract între Consiliul Local și mai multe firme privind achiziționarea de autobuze. Respectivul contract ar fi scos din bugetul local peste 56 de milioane de lei. Potrivit unor surse judiciare, Tudor Pendiuc ar fi primit 1 milion de euro mită pentru atribuirea contractului.

Asta în condițiile în care acele firme nu îndeplineau condițiile din caietul de sarcini.  


 Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracţiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2007 - 2014, a unor infracțiuni de corupţie și asimilate celor de corupție, se arată într-un comunicat al DNA. 

Potrivit unor surse judiciare, sunt percheziții și la cabinetul viceprimarului Constantin Ionică, precum și la sediile mai multor societăți comerciale și la locuințele mai multor oameni de afaceri care ar fi primit, preferențial, contracte cu Primăria Pitești.

Unul dintre contracte viza modernizarea serviciului local de transport de călători. 

Aceste contracte ar fi fost atribuite cu încălcarea prevederilor legale, potrivit bănuielilor pe care le au procurorii. Se fac cercetări cu privire la posibile infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu, infracțiuni ce ar fi fost săvârșite de primarul Tudor Pendiuc. 

Tudor Pendiuc este cel mai vechi primar de municipiu din ţară. El conduce primăria din Piteşti din 1992. Cea mai cunoscută realizare a sa este fântâna arteziană muzicală din oraş, în valoare de un milion de euro. În afară de recentul dosar de corupţie, numele său mai apare în afacerea echipei de fotbal FC Argeş, unde a fost citat ca martor în dosar.

Potrivit declaraţiei de avere, edilul-şef al Piteştiului are, împreună cu soţia sa, aproape două hectare de teren în judeţul Teleorman şi în oraşul Piteşti, o casă părintească în Salcia, două apartamente şi o casă de peste 700 de metri pătraţi în Piteşti.

Conform declaraţiei de avere, are o Dacia Logan din anul 2008.