„Procurorul vrăjitoarelor”, cinci ani de închisoare cu executare pentru mită

Data publicării:
Maximilian Balasescu procuror DNA - mfax

Magistrații instanței supreme au menținut decizia Curții de Apel București (CAB) de condamnare a lui Maximilian Bălășescu la cinci ani de închisoare cu executare. Dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după recursul înaintat față de decizia CAB, din iunie anul trecut.

Maximilian Bălăşescu a fost acuzat de procurori că a pretins 300.000 de euro mită din care ar fi primit doar 100.000 de euro pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar. Magistratul a fost reţinut în urmă cu un an. Anchetatorii l-au acuzat si de constituire a unui grup infracţional organizat însă judecătorii l-au găsit nevinovat.

Procurorul Maximilian Bălăşescu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, şi cei doi complici ai acestuia, Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, au fost trimişi în judecată, în stare de arest, de procurorii anticorupţie, conform unui comunicat al DNA, din 24 februarie 2012.

Mită de 50.000 de euro

Maximilian Ioan Bălăşescu este acuzat de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, iar Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu de complicitate la luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Bălăşescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, „un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă”.

Ene şi Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că din aceşti bani lui Bălăşescu îi reveneau 50.000 de euro.

În 31 ianuarie, Cristian Marian Ene a fost prins în flagrant delict în timp ce primea de la denunţător, în numele lui Bălăşescu, sumele de 90.000 de lei şi 80.000 de euro, o primă tranşă a sumei totale pretinse.

În 1 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a lui Maximilian Bălăşescu. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Maximilian Bălăşescu, precum şi a lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri