Supărați că ar putea rămâne fără pensii speciale, mii de magistrați fac grevă. Pensia medie în justiție e 21.000 de lei

Data actualizării: Data publicării:
protest la instanta
Protest fără precedent în justiție, mii de judecători și procurori au suspendat activitatea. FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Peste 3.000 de judecători și procurori protestează față de reforma pensiilor speciale. Astăzi, magistrații se vor ocupa doar de dosarele urgente. Conform datelor de la Casa de Pensii, în România sunt peste 5.200 de pensionari din sistemul judiciar, iar pensia medie este de 21.000 de lei.

UPDATE 12.00 Președintele Asociației Magistraților din România susține că judecătorii și procurorii primesc pensii de serviciu, nu speciale, și că ele reprezintă doar 2% din pensiile de serviciu și cele speciale care se plătesc în România.

La rândul lui, prodecanul Facultății de Drept din București a declarat că magistrații nu pot intra in sistem unde sunt niște reguli și să afle după aceea că regulile se schimbă. "Când te trezești după 15 – 20 de ani de activitate că nu te mai poți pensiona când credeai și că trebuie să mai stai 20 de ani, nu știu cât de mult e un beneficiu adus sistemului de justiție", a spus el.

Știrea inițială

Magistrații își suspendă activitatea, revoltați că sunt pe cale să piardă din privilegii. Pensiile speciale trebuie reformate dacă mai vrem să primim bani pentru dezvoltare, a transmis Comisia Europeană. În acest moment, statul plătește aproximativ 15.000 de pensii speciale, din care o treime sunt ale magistraților. La acestea, se adaugă aproape 180.000 de pensii militare. 

La Timișoara, participă la protest judecătorii de la Curtea de Apel și procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătorie.

Magistrații spun că este un protest fără precedent.

Azi se vor jdueca doar cauzele urgente sau în care sunt implicați minori. Totodată, vor continua cercetările în cazuri de criminalitate extrem de gravă și descinderile.

În instanțe sunt afișate listele cu procesele care au fost amânate.

Magistrații sunt nemulțumiți de reforma pensiilor speciale, de lipsa de personal și de volumul mare de lucru.

Azi au loc ședințe în mai multe instanțe și parchete din țară, unde va fi luată în discuție această situație, iar magistrații vor decide dacă se vor alătura protestului.

Ieri, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, „dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul”. De asemenea, ea a argumentat că „principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral”. 

Consiliul Superior al Magistraturii a susținut că inițiativa de reformare a sistemului de pensii este de o "gravitate deosebită" și aduce atingere independenței justiției și statutului magistraților. Deși înțelege nevoia de reformare a sistemului, CSM este de acord cu poziția magistraților și subliniază că, în ceea ce îi privește, schimbările ar avea consecințe directe asupra actului de justiție. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri