Reţineri în dosarul de trafic de ovule de la Timişoara

Data publicării:
clinica athena

Medicii sunt suspectaţi că ar fi ademenit mai multe tinere pentru a le preleva ovule în schimbul sumei de 300 de euro. Celulele erau apoi implantate în organismul unor mame purtătoare care aduceau copilul pe lume pentru cupluri infertile.

În această dimineaţă, după 12 ore de audieri, patronul grec al spitalului Athena din Timişoara şi şefa laboratorului au fost reţinuţi pentru 24 de ore, aceştia aflându-se în prezent în arestul IPJ Timiş.

Ieri, procurorii DIICOT alături de ofiţerii de la Crimă Organizată au descins la adresele a trei medici şi două asistente. Toţi au fost aduşi la clinica Athena de unde oamenii legii au ridicat mai multe documente, apoi au fost duşi la sediul DIICOT pentru audieri.

Adriana Hampu, avocata patronului, spune că acuzațiile nu sunt justificate. „Pentru ce nu există legislație, dar nici nu este incriminat este acea fertilizare in vitro cu mama purtătoare, pentru aia nu există text de lege, dar nu exista incriminare”.

Chiar nu știe ce s-a întâmplat decât că a fost luată pur și simplu că lucrează în locul respectiv împreună cu cei care se presupune că ar fi făcut niște fapte care încă nu sunt dovedite”, a explicat Maria Moisil, avocata unei infirmiere de la spitalul Athena.

Cinci persoane medici şi asistente recoltau ovocite de la anumite persoane interesate material şi le implantau în organismul unor femei care nu puteau să aibă copii”, susține Mircea Andreș, procuror-șef DIICOT Timiș. „Donatoarele au recunoscut că au primit sume de 300 de euro pentru fiecare donaţie pe care au făcut-o, iar de asemenea, mamele purtător, mamele surogat au recunoscut primirea unor sume de bani”, mai spune procurorul.

Donatoarele era racolate dintre tinerele paciente ale spitalului, care se lăsau convinse să ia tratament hormonal care să le stimuleze producerea de ovule. Recoltarea se făcea în weekend-uri, când în spital activitatea era redusă.

Potrivit anchetatorilor, tinerelele donau ovulele, care mai apoi ajungeau la cupluri din străinătate ce nu puteau să aibă copii. Fiecare tranzacţie costa aproximativ 4000 de euro.

Bogdan Cioată directorul medical al Spitalului Athena: „Din punctul nostru de vedere, nu am făcut nimic care să pună în pericol aceste cupluri sau care să poată fi considerat ilegal în momentul de față”.

Carmen Pantiş, coordonatorul Centrului de Transplant din Bihor: „Legislaţia română, Legea 95 din 2006, titlul 6, spune foarte clar că este interzisă prelevarea de ovule şi evident exportul acestora”.

Tot în acest dosar, poliţiştii de la Crimă Organizată au descoperit şi existenţa mai multor mame surogat care ar fi semnat declaraţii notare că vor renunţa la copiii imediat după naştere.

În octombrie anul trecut, directorul Spitalului Athena din Timişoara şi asistenta-şefă au fost acuzaţi că timp de doi ani au decontat de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate tratamente pentru pacienţi fictivi. Cei doi sunt cercetaţi în stare de libertate în acest caz. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri