SCANDAL ÎN CSM. Șapte judecători cer demisia președintelui și renunțarea la candidaturile pentru vicepreședinte

Data publicării:
14012013 20m 20csm 20sincron-43758

Membrii Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au propus ca o soluție pentru dezamorsarea actualului scandal, declanșat o dată cu alegerile pentru conducerea instiruției, demisia de onoare a procurorului Oana Schimdt Haineală, precum şi judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile de vicepreşedinte.

Sediul Consiliului Superior al Magistraturii | membricsm.ro

Judecătorii CSM s-au reunit astăzi în ședință de secție pentru a analiza scandalul declanșat în sistem o dată cu alagerile pentru alegerea conducerii, de săptămâna trecută. În data de 4 ianuarie a fost ales președinte, în premieră, un procuror, fapt care a dus la reacții dure din partea asociațiilor profesionale, dar nici până astăzi nu a fost ales un vicepreședinte. În plus, în instanțe au fost declanșate proceduri de revocare a unor membri ai CSM, bazate pe votul exprimat la alegeri.

„În perioada de după Şedinţa Plenului CSM din 4 ianuarie 2013 prin care s-a derulat procedura alegerii conducerii CSM, membrii Secţiei pentru judecători, în majoritatea lor, au decis să se abţină pentru a adopta o poziţie legată de această procedură pentru a nu inflama şi mai mult dezbaterile pe marginea acestui subiect”, au transmis membrii secției, după şedinţa de azi, 14 ianuarie 2013.

„Evenimente derulate înainte, în timpul şi după procedura alegerilor creează impresia că alegerile pentru preşedinţia CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare ale sistemului judiciar şi că jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate.La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate ridicând şi serioase probleme de legalitate”, se arată în comunicatul Secției pentru judecători.

„Membrii Secţiei pentru judecători resping ferm şi categoric afirmaţiile de politizare ca urmare a acordării votului candidatului ales în mod transparent de majoritatea membrilor Secţiei. Criza de legitimitate şi de legalitate în care se află azi CSM, nu aparţine în niciun caz Secţiei pentru judecători, în marea ei majoritate”, se arată în materialul transmis de judecătorii din CSM.

Am asistat în ultimele zile la manipulări ruşinoase ale opiniei publice cu consecinţe grave pentru statul de drept din România. Cerem atât reprezentanţilor sistemului judiciar cât si altor actori publici să respecte principiul democratic în virtutea căruia adunările generale s-au constituit la nivelul instanţelor din România. În mod regretabil însă, în ultimele zile constituirea şi deciziile adunărilor generale, precum şi judecătorii ce le compun, au fost atacate peste limitele decenţei publice fiind subminată până la urmă chiar independenţa justiţiei”, se arată în acest document.

Mesaje pentru procurori și asociațiile profesionale

Judecătorii din CSM au transmis câte un set de mesaje pentru colegii din sistemul judiciar.

Nu vă lăsaţi amăgiţi de falsa problemă a punerii în pericol a statutului de independenţă a dvs., prin votul dat la data de 4 ianuarie 2013. Dimpotrivă afirmăm ferm şi public că independenţa reală a Ministerului Public constituie un corolar indispensabil al independenţei sistemului judiciar, ca atare noi sprijinim independenţa procurorilor ca o garanţie a unei justiţii coerecte, imparţiale şi eficiente”, transmit judecătorii procurorilor.

Pentru asociaţiile profesionale: „Secţia pentru Judecători a CSM apreciază ca fiind dăunătoare acţiunile de învrăjbire a celor două corpuri profesionale din interiorul magistraturii. Secţia îşi exprimă consternarea faţă de acţiunile conducătorilor Ministerului Public de instigare a procurorilor împotriva asociaţiilor profesionale legal înfiinţate şi de subminare a poziţiilor publice exprimate de acestea”.

Noi proceduri de revocare

Judecătorii de la Iași au votat astăzi pentru revocarea din CSM a judecătorului Cristi Danileţ.

„S-a avut în vedere ca şi punct de pornire motivaţia exprimată de Judecătoria Râmnicu Vâlcea în hotărârea, şi anume faptul că domnul judecător, prin poziţiile sale exprimate public, a urmărit mai degrabă promovarea propriei imagini, decât promovarea intereselor judecătorilor români şi, de asemenea, că a participat la o procedură netransparentă de alegere a Consiliului Superior al Magistraturii”, a declarat Daniel Mirăuţă, purtător de cuvânt Judecătoria Iaşi.

Până acum, 43 de judecătorii din cele 60 întrunite au votat împotriva lui Cristi Danilet, iar pentru revocarea Alinei Ghica au votat Curțile de Apel din Pitești, Cluj și Craiova. Și reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților au cerut demisia conducerii CSM, a noului președinte Oana Schmidt Hăineală și a tuturor membrilor aleși ai Consiliului.

Victor Ponta: „Ce se întâmplă la CSM cred că e o problemă de credibilitate a sistemului de justiție”

„Eu mi-am exprimat un punct de vedere despre ceea ce cred că trebuie să fie justiția în România. În rest, de la abordările absolut stupide și politice, cu USL, care nu știu ce face la CSM... nu face USL nimic la CSM. În definitiv, sunt judecători, procurori acolo aleși. De la faptul că am aflat că șapte sute de judecători care au votat să îl retragă pe domnul Dănileț (judecătorul Cristi Danileț – n.r.) sunt puși de USL, deci astea sunt prostii, sunt absolut prostii și nu știu cât s-or însănătoși cei care o tot țin așa un an de zile cu cine pune mâna pe justiție, adică acum justiția domnului Băsescu să nu cumva să o ia USL. Să nu fie a nimănui, să fie a României justiția”, a comentat premierul Victor Ponta.

„Ce se întâmplă la CSM cred că e o problemă de credibilitate a sistemului de justiție. În ansamblu, oamenii au foarte puțină încredere. Ceea ce mă interesează pe mine și ceea ce vom încerca din punct de vedere legislativ este să facem actul de justiție, nu conducerea. Conducerea, procurorul general, CSM, asta interesează pe președintele țării, pe jurnaliști. Pe români îi interesează când se duc ei să se judece la judecătoria din orașul lor sau la tribunalul din reședința de județ sau la curtea de apel, să știe că se judecă mai repede, să știe că îi costă mai puțin și să știe că primesc o hotărâre bună, că atunci când judecătorul greșește să răspundă pentru greșeală. La fel cu procurorul care face cerere de arestare, după care este achitat respectivul inculpat. Deci aia e justiție din punctul meu de vedere”, a declarat Victor Ponta.

Cum vrea să schimbe premierul statutul procurorilor

Premierul a detaliat și o parte din schimbările pe care vrea să le aducă statutului procurorilor, după ce, săptămâna trecută, asociațiile profesionale și secția pentru procurori au anunțat

„Restul, la CSM, e o bătălie acum, eu nu știu care este mai bun, cine e mai rău și nu e treaba mea să spun lucrul ăsta. Am văzut o solicitare a CSM vizavi de ce înțelegem noi prin clarificarea statutului procurorului. Pot să răspund și o să răspund și în scris imediat ce primesc în scris această solicitare: eu înțeleg nu doar ca fost procuror, ci și acum, ca lider politic și prim ministru, ca procurorii să fie magistrați în continuare, așa cum prevede Consituția și prevede foarte bine, dar să fie independenți, nu doar să se bucure de stabilitate, să nu mai aibă subordonare ierarhică. La fel ca judecătorii. Judecătorii nu se subordonează ierarhic președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și e foarte bine așa, la fel trebuie să fie și procurorii, să nu se mai subordoneze ierarhic. Să fie procurorii de la parchetul de pe lângă judecătorie, de pe lângă curți de apel, fiecare cu competență foarte clară și cu lipsă de subordonare ierarhică, pe tipul judecătorilor. Asta înseamnă un procuror cu adevărat independent. (...) Și atunci o să vedeți că nici nu mai contează cine este procurorul general”, a explicat Victor Ponta.

„Acum e o bătălie, cu președintele care se luptă să îl mențină pe domnul Morar procuror general, pentru că se subordonează ierarhic procurorii. Dacă nu o să mai aibă subordonare ierarhică, poate să fie orice om, sigur demn, integru și care să fie respectat, dar nu mai sunt aceleași puteri”, a conchis Victor Ponta.

Filmul scandalului din CSM

Membrii Secției pentru judecătiori a Consiliului Superior al Magistraturii au intrat în ședință în această dimineață pentru a face „Analiza evoluţiilor ulterioare şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 4 ianuarie 2013”, potrivit ordinii de zi.

Judecătorul Cristi Danileț, candidat pentru postul de vicepreședinte | membricsm ro
Judecătoarea Alina Ghica, fost președinte al CSM, candidat pentru postul de vicepreședinte | MEDIAFAX FOTO

Zilele acestea au loc întâlniri ale instanțelor care au declanșat proceduri de revocare a membrilor CSM ca urmare a alegerilor pentru conducerea Consiliului.

Curtea de Apel Cluj a decis miercurea trecută cu 38 de voturi din 42 revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a judecătoarei Alinei Ghica, fostul preşedinte al forului.

Miercurea trecută, Asociaţia Magistraţilor din România a cerut demisiile de onoare ale membrilor CSM şi au subliniat că, în cazul în care acestea nu vor fi depuse, vor solicita declanşarea procedurii de revocare.

Vinerea trecută, judecătoarea Alina Ghica şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM. A fost respinsă, iar alegerea unui nou vicepreşedinte a fost amânată pentru săptămâna aceasta. Un alt candidat este judecătorul Cristi Danileț, pentru care s-a declanașat, de asemenea, o procedură de revocare la nivelul judecătoriilor, pe care le reprezintă în Consiliu.

În prima parte a aceleiaşi şedinţe, procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost ales preşedinte al CSM, spre nemulţumirea Asociaţiei Magistraţilor din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri