Șefa ICCJ, după OUG 7: Dacă nu se intervine rapid, completurile de 5 vor avea din nou o problemă

Data actualizării: Data publicării:
tarcea urne completuri - inquam ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a explicat, luni seara, la Antena 3, că ordonanţa de urgenţă 7/2019 a interzis colegiilor de conducere a instanţelor să mai stabilească orice regulă, iar legea nu prevede tragerea la sorţi a completurilor. Ea a spus că, dacă nu se va interveni urgent prin lege, completurile de 5 judecători vor avea din nou o problemă. Tarcea a precizat şi că OUG 7 este „picătura care a umplut paharul”.

tarcea urne completuri - inquam ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„OUG 7 a interzis colegiului de conducere al oricărei instanţe să mai stabilească reguli. Dacă legea nu prevede tragerea la sorţi, colegiile nu pot să stabilească astfel de reguli. (...) Dacă nu se va interveni urgent pe lege, vom avea aceeaşi problemă cu completurile de 5, pentru că nici CSM nu poate interveni”, a precizat Tarcea.

Cristina Tarcea a spus că CSM nu poate stabili tragerea la sorţi, pentru că CSM este garantul independenţei justiţiei, iar interpretarea legii aparţine instanţelor de judecată şi legiuitorului, atunci când adoptă legi de interpretare.

„Linia roşie înseamnă separaţia puterilor în stat, întotdeauna, şi când ne place, şi când nu ne place”, a mai declarat Tarcea.

Preşedinta ICCJ a precizat că „ordonanţa 7 este picătura care a umplut paharul şi arată lipsa de încredere, lipsa de dialog, dispreţul cu care sunt trataţi magistraţii”.

Ea a spus că nu sunt reprezentativi pentru sistemul de justiţie cei cu care autorităţile au dialog mereu.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, după discuţiile de la Guvern cu reprezentanţii unor asociaţii de magistraţi, că va fi abrogat articolul 54 din OUG 7/2019 prin care judecătorii puteau fi numiţi şefi de mari parchete şi revine şi avizul la Secţia de procurori a CSM. La discuţia de la Palatul Victoria au participat Viorica Dăncilă, Tudorel Toader, preşedinta CSM, reprezentanţii UNJR, ai Asociaţiei Magistraţilor din România, ai Asociaţiei Procurorilor din România, ai Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor.

Citește și Liviu Dragnea va fi judecat de completul tras la sorţi la finalul anului trecut

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri