Sari la conținut

Suspecții și-au recunoscut faptele de care sunt acuzați. Tablourile furate la Rotterdam, încă de negăsit

Actualizare 14.06. Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu au recunoscut, marţi, în faţa instanţei, toate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam şi au cerut să fie judecaţi în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

În acest caz, inculpații pot beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei cu închisoarea.

Actualizare 11.14. Proprietarii capodoperelor furate de la Rotterdam nu vor despăgubiri de la suspecţii arestaţi în România. Informaţia vine de la avocatul a doi dintre presupuşii hoţi. Apărătorul susţine că a luat legătura cu fundaţia care este proprietaru tablourilor şi a aflat că aceasta a încasat asigurarea de 18 milioane de euro. La judecătoria sectorului 3 are loc un nou termen al procesului.

A fost numit jaful secolului, iar vinovaţi ar fi un grup de români. Tablourile în valoare de peste 100 de milioane de euro din muzeul olandez furate anul trecut nu au fost gasite încă. Azi, presupușii făptaşi apar din nou în faţa instanţei. Anchetatorii speră că le vor da indicii care să îi conducă la operele furate. Ultimele declaraţii date de suspecţi în faţa judecătorilor arată că operele de arta există încă şi sunt ascunse. Tablourile sunt asigurate, dar pe o sumă mult mai mică decât valoarea lor de piaţă, respectiv pe 18 milioane de euro.

În 15 octombrie 2012, în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, doi bărbaţi cu feţele acoperite dădeau cea mai mare spargere din istorie. În acea noapte au dispărut şapte picturi semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud.

Poliţiştii olandezi au intrat în alertă, dar aveau puţine indicii. După câteva săptămâni nu exista niciun suspect. Au intervenit, atunci, poliţiştii români de la crimă organizată. Au filat o reţea şi au aflat că în spatele furtului din Olanda ar fi câţiva conaţionali. I-au găsit repede, iar judecătoria sectorului 5 i-a arestat.

Au urmat ore întregi de audieri, teste cu poligraful, dar niciunul dintre suspecţi n-a recunoscut furtul. Dovezile erau din ce în ce mai clare. Tablourile au fost ascunse în România, într-un sat din Tulcea. În urma percheziţiilor, indiciile au început să apară, dar picturile erau de negăsit. Suspecţii le-ar fi dat foc.

„Există doar un raport preliminar de examinare a cenuşii, însă acest raport preliminar nu are caracter de probă, a fost transmis către laboratoarele de la Muzeul de Artă. În raportul preliminar se vorbeşte doar de identificarea unor pelicule de vopsea”, declara Maria Vasii, avocatul lui Eugen Darie.

Tinerii din arest ar fi fost ajutaţi chiar de unele rude. Anchetatorii au făcut alte percheziţii şi au găsit probe noi, iar din Olanda, au apărut poze cu suspecţii în vizită la muzeul Kunsthal. Au negat orice implicare.

Înregistrările telefonice îi contrazic, însă, pe suspecţi.

Poliţiştii olandezi lucrează şi acum cu ofiţerii români. Încearcă să recupereze operele de artă. Tablourile sunt asigurate, dar pe o sumă mult mai mică decât valoarea lor de piaţă, respectiv pe 18 milioane de euro.

Pe aceeași temă