China spionează industriile olandeze de semiconductori, aerospaţială şi maritimă. Beijingul caută tehnologii necesare armatei

Data actualizării: Data publicării:
hacker chinez lucreaza la laptop
Serviciile secrete olandeze spun că spionii chinezi încearcă să obţină tehnologie avansată de peste hotare, folosind mijloace legale ca cercetarea şi investiţiile, dar şi prin agenţiile sale de informaţii. Foto: Shutterstock

Industriile olandeze de semiconductori, aerospaţială şi maritimă au fost vizate de spioni chinezi, în încercarea de a consolida forţele armate ale Chinei, susţine agenţia olandeză de informaţii militare MIVD, în raportul anual făcut public joi, citat de Reuters.

Într-un demers de spionaj politic împotriva Ţărilor de Jos şi a aliaţilor lor, China investeşte masiv în colectarea de know-how şi capacităţi tehnice occidentale, afirmă agenţia.

„China vrea să fie independentă de know-how-ul şi tehnologia occidentale şi vrea să-şi construiască o armată care să fie pe picior de egalitate cu oricare alta”, potrivit raportului.

Dar „în acest scop are nevoie de o tehnologie avansată pe care nu o deţine încă integral. Încearcă să o obţină de peste hotare, folosind mijloace legale ca cercetarea şi investiţiile, dar şi prin agenţiile sale de informaţii”, explică MIVD.

Agenţiile de informaţii olandeze au afirmat prima oară în mod public că China practică spionajul informatic în februarie, când au indicat că astfel de spioni, susţinuţi de stat, au obţinut acces la o reţea militară olandeză, în 2023, notează Reuters, citată de Agerpres.

Anul trecut, Ţările de Jos s-au alăturat eforturilor SUA de a împiedica accesul Chinei la anumite tehnologii de cipuri, din raţiuni de securitate, restricţionând exportul de către principalul producător de astfel de echipamente, ASML, al anumitor sisteme de producere a microcipurilor către clienţi chinezi. La începutul lui aprilie, guvernul american a cerut de asemenea Olandei să împiedice acordarea de către ASML de asistenţă tehnică pentru unele echipamente, potrivit unor surse apropiate de acest subiect.

MIVD mai arată în raportul său anual că Beijingul a continuat să vizeze cunoştinţele şi expertiza operaţională în sisteme moderne de armament ale forţelor armate occidentale, precum şi că agenţiile de intelligence chineze au extins pe parcursul anului trecut raza de acţiune, intensitatea şi nivelul tehnic ale campaniilor lor în mediul cibernetic.

Şi universităţile chineze joacă un rol important în strângerea de informaţii, potrivit raportului, oamenii de ştiinţă care colaborează cu companii occidentale lucrând frecvent şi pentru serviciile de securitate şi companii de stat chineze.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri