Sari la conținut

Tribunalul București: Primarul Iașiului va fi cercetat în libertate. Decizia poate fi contestată

FOTO: Mediafax Foto

ACTUALIZARE sâmbătă, ora 9:15. Gheorghe Nichita a ajuns, sâmbătă dimineața, acasă, la Iași. 

„Nu vreau să fac comentarii. Sunt nedormit, sunt obosit, vreau să ma liniștesc. Este doar o etapă”, le-a spus Gheorghe Nichita jurnaliștilor care îl așteptau în fața casei.

 A refuzat să comenteze deocamdată acuzaţiile procurorilor, dar spune că se va apăra în instanţă.

 „Sper ca luni să vă pot face câteva comentarii, pentru că la cald nu e bine să vorbești foarte multe lucruri și vorbele trebuie analizate cu simț de răspundere”, a spus primarul.

„Nu m-am așteptat, dar viața e viață!”, a mărturisit edilul.


DNA a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului Iașiului Gheorghe Nichita, pentru instigare la: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alături de el, au fost reținuți directorul general al Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (3 acte materiale) și abuz în serviciu, și Ștefan Avîrvarei, șef servicu în cadrul Poliției Locale, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, complicitate la abuz în serviciu, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

(VIDEO. Motivele care i-au convins pe judecători să-l lase pe Gheorghe Nichita în libertate)

Şefa unui serviciu din Primăria Iaşi, Adina Samson, în vârstă de 33 de ani, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relaţie de câţiva ani, l-ar fi denunţat pe acesta la DNA, după ce el i-ar fi pus pe poliţiştii locali să o urmărească, susţin jurse judiciare, citate de Mediafax.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie-aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcţia deţinută, în mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu și Avîrvarei, dar și pe alți angajați ai primăriei să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obținute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite. În aceeași perioadă, Nichita, cu intenție, i-a determinat pe ceilalți doi inculpați să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.

Citiți și: 

INTERCEPTĂRI. Serviciul de filaj al lui Gheorghe Nichita. Misiune: scârțâie patul sau nu?

În cursul lunii martie 2015, spun anchetatorii, Ștefan Avîrvarei a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei Municipiului Iași, pentru ca aceasta, la instigarea primarului, să facă transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul lui unui angajat al unei instituții publice, aflată în subordinea edilului. Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităților de supraveghere.

Nichita Gheorghe era ținut la curent cu activitățile de supraveghere, în timp real, continuau și atunci când acesta era plecat din localitate, potrivit DNA.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, Avîrvarei, determinat de Nichita, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop. Această aplicație de tip "spy", a fost instalată din dispoziția lui Nichita pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiași luni, primarul municipiului Iași l-a determinat pe Avîrvarei să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.

Gheorghe Nichita este primar al Iaşiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind şi lider al organizaţiei judeţene a partidului, dar şi vicepreşedinte la nivel naţional.