Un ofițer DGA a lucrat sub acoperire ca șofer de TIR, pentru a dovedi corupția din vama Borș

Data actualizării: Data publicării:
sofer de tir la volan
Un șofer de camion din România s-a ascuns în tufișuri după ce a făcut accident, în Austria Foto: Guliver/GettyImages

Un ofiţer sub acoperire de la Direcția Generală Anticorupție a dat examene pentru a obține atestat de şofer profesionist și a lucrat luni de zile ca șofer de TIR la o firmă de transporturi, fiind trimis inclusiv în curse externe, pentru a putea dovedi astfel corupția colegilor din Poliția de Frontieră de la vama Borș, scrie publicația locală „Bihoreanul”.

La începutul lunii decembrie, au fost percheziții de amploare la vama Borș I. Acțiunea a fost declanșată de poliţişti ai Direcţiei Generale Anticorupţie, coordonaţi de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor Ei au descins încă de la 5 dimineața la Punctul de Trecere a Frontierei Borş I, la locuinţele mai multor poliţişti de frontieră, dar și la sediile Poliției de Frontieră din Borș. 

Potrivit „Bihoreanul”, DGA avea informații despre șase agenţi ai Poliţiei de Frontieră care cereau și luau mită de la șoferii de TIR care intrau ori ieșeau din ţară. În schimbul unor sume cuprinse între 50 de lei și 100 de euro, polițiștii nu le verificau documentele sau îi luau peste rând, în faţa altor transportatori, ca să le reducă timpii de așteptare. Alteori, mita era cerută pentru a nu le înregistra eventualii pasageri care ar fi trebuit să intre în carantină odată ajunși în țară.

Informațiile despre operațiunea sub acoperire a agentului DGA care a dat în vileag corupția polițiștilor de frontieră se regăsesc în referatul cu propunere de arestare înaintat de Parchet judecătorilor de drepturi şi libertăţi, precizează „Bihoreanul”.

Ancheta începuse încă de anul trecut, ca urmare a unor denunțuri, și, pentru a-i putea „dovedi” pe polițiștii corupți, anchetatorii au autorizat folosirea a doi investigatori şi a unui colaborator sub acoperire, dintre care unul, care avea atestat de şofer profesionist, a avut un rol special: sub un alt nume, s-a înscris la cursuri şi şi-a dat din nou examenele ca să obţină atestat de şofer profesionist, iar apoi s-a angajat pentru câteva luni la o firmă de transporturi ca şofer de TIR, calitate în care a fost trimis şi în curse externe. Agenții sub acoperire au purtat echipamente audio-video și au înregistrat faptele de corupție.

Așa au aflat anchetatorii că, de pildă, anumiţi patroni de firme de transport aveau relaţii directe cu poliţiştii de frontieră, pe care îi sunau înainte ca aceştia să intre în tură, indicându-le maşinile ce urmau să tranziteze PTF Borş, așa încât agenții să-i treacă peste rând, fără să le ceară bani. În alte situaţii, însă, după cum scrie în referat, banii erau pretinşi şi primiţi de lucrătorii de frontieră prin intermediul patronului unui restaurant, care îi prelua chiar în incinta localului. Cel mai des, însă, polițiștii de frontieră îi abordau direct pe şoferi.

Citiți mai multe detalii pe ebihoreanul.ro

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Celine Dion, în vizită la Luvru, înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, unde e așteptată să cânte
Pro FM
Cum s-a schimbat viața lui Charisse Verhaert după divorțul de Julio Iglesias Jr. Modelul și-a găsit dragostea...
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Halle Berry, imagini virale la 20 de ani de când a fost lansat „Catwoman”. A pozat topless, iar fanii au fost...
navă taiwan
Taifunul Gaemi a lovit cu putere Taiwanul și se îndreaptă spre China. Un cargobot cu nouă oameni la bord s-a...