CCR a amânat validarea referendumului din 26 mai. O întrebare a fost contestată

Data actualizării: Data publicării:
referendum justitie urna - inquam
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au amânat, miercuri, dezbaterea pe dosarul de validare a rezultatelor referendumului pe justiție, inițiat de președintele Klaus Iohannis, fiind primită și o contestație pe una dintre întrebările de la scrutin, transmite Mediafax.

Actualizare 11:30. Judecătorii au amânat acest dosar pentru data de 27 iunie, pentru ca noii judecători ai Curții să poată participa la dezbateri. De asemenea, Curtea a primit și o contestație la una dintre întrebările formulate la acest scrutin, depusă miercuri.

Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial, a depus, marți, jurământul de învestire în funcția de judecător al Curții Constituționale. Aceasta a fost propusă pentru funcție de președintele Klaus Iohannis și îl înlocuiește pe Petre Lăzăroiu. În plus, pe 15 iunie expiră și mandatele la CCR ale judecătorilor Ștefan Minea și Simona-Maya Teodoroiu. În locul lor au fost desemnați de către Senat Gheorghe Stan, iar de către Camera Deputaților Cristian Deliorga.

Comunicatul CCR:

În ziua de 12 iunie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituție, art.46 alin.(1) și al art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a dispus amânarea începerii dezbaterilor, pentru data de 27 iunie 2019, cu privire la verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 și confirmarea rezultatelor acestuia.

În aceeași zi a fost înregistrată o contestație întemeiată pe dispozițiile art.51 alin.(1) și art.146 lit.i) din Constituție, ale art.46 alin. (1) și art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constitutionale, precum și ale art.45 din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului,  prin care se solicită Curții Constituționale să anuleze Decretul Președintelui României nr.420 din 25 aprilie 2019 pentru organizarea unui referendum național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2019 și, respectiv, să infirme rezultatele referendumului național consultativ desfășurat în data de 26 mai 2019. Termenul pentru soluționarea acestei contestații a fost stabilit tot pentru data de 27 iunie 2019.”


Judecătorii constituţionali se vor pronunţa, în şedinţa de miercuri, asupra validării rezultatelor referendumului din 26 mai.

Potrivit CCR, baza legală este art. 146 lit. i din Constitutie şi Legea 47/1992 ca atribuţie a CCR.

Articolul citat din Constituţie prevede că CCR „veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.

Hotărârea CCR va fi prezentată plenului Parlamentului.

În 26 mai, au avut loc alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit Biroului Electoral Central, la întrebarea „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” au răspuns 7.922.591 de români, 6.459.383 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.

La întrebarea „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” au dat un răspuns 7.923.869 de români, 6.477.865 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri