Vasile Dâncu: „Un partid puternic trebuie să aibă un lider, dar și o alternativă, dar pe care să o cultive, nu să o ucidă”

Data publicării:
vasile dancu 24-1.11

Acum nu suntem într-o criză politică, suntem într-o băltire politică tradițional românească, în care criza de leadership din partide se vede foarte bine”, a spus el.

E o criză de lideri. Am trecut de la o clasă de lideri, highlanderi, le spuneam eu, liderii tradiționali ai partidelor, de la Ion Iliescu, Adrian Năstase, pe cealaltă parte Traian Băsescu, Tăriceanu dincolo, la liberali. Se face schimb de generații. Suntem ca în Grecia, deși noi nu suntem în situația Greciei, dar din punct de vedere al generațiilor politice, asta este – vine o nouă generație la putere, o generație care încă nu a reușit să convingă, să creeze mesaje politice foarte clare. De aceea noi discutăm acum de situații originale, de o politică originală”, a explicat sociologul la Digi24.

Un lucru și mai grav, care este acum vizibil în cazul PSD, este lipsa de leadership alternativ în partidele din România, arată Vasile Dâncu.

Un partid puternic trebuie să aibă un lider, dar trebuie să aibă și o alternativă, dar pe care să o cultive, nu să o ucidă, dacă există cumva. În acest moment, această criză de leadership se vede în toate partidele. Niciun partid nu are lider alternativ. Asta înseamnă că nu-și pot reînnoi mesajul și partidele devin niște partide de lideri care sunt mai degrabă partide de adulatori decât partide vii”, a spus sociologul.

Vasile Dâncu a comentat și decizia lui Victor Ponta de a se retrage din fruntea PSD fără a se consulta cu ceilalți membri de la vârful partidului.

Victor Ponta a ales în ultima vreme doar strategii individualiste de luptă sau de competiție politică. Nu a fost anunțat partidul când a plecat în Turcia, nu a anunțat partidul decât că-și pune niște înlocuitori. Apoi, există și alte forme de decuplare a lui Victor Ponta de partid. Sigur, asta se întâmplă de multe ori în spațiul politic, uneori ca o strategie. Prima detașare a fost cea a demisiei. Apoi a fost și o decuplare organizațională atunci când, în loc să propună, de exemplu, un premier de la partid, l-a propus pe vicepremierul Gabriel Oprea, care era de la un alt partid. Din coaliție, dar de la un alt partid”, a spus Vasile Dâncu.

A fost și o despărțire politică, să-i zicem, pentru că nu a încercat – și nici acum nu spune acest lucru – să lase un înlocuitor legitim, trebuia să ceară să se organizeze un comitet executiv național în care să se constituie o conducere interimară. Nu așa se fac în mod normal succesiunile democratice. Și un fel de decuplare comunicațională: partidul nu a fost adus la comunicarea marilor evenimente. De exemplu, cel legat de aprobarea Master Planului (pentru transporturi, n.r.)”, a adăugat sociologul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...