Sari la conținut

Victor Ponta, audiat la DNA Ploiești în al patrulea dosar al lui Sebastian Ghiță

Actuzalizare 11:10. Victor Ponta a plecat de la DNA Ploiești. Fostul premier a spus că a fost audiat ca martor.

- Am fost audiat în calitate de martor şi am spus, bineînţeles, tot ceea ce ştiu. Vă mulţumesc mult de tot.

- I-aţi convins pe procurori să vă menţină calitatea de martor?

- Numai un pic să ajung şi eu la maşină.

- Ştiaţi cumva, domnule Ponta, că Sebastian Ghiţă ar primi informaţii confidenţiale de la Liviu Tudose în momentul în care i-aţi oferit acea funcţie?

- După cum v-am spus, am fost citat ca martor şi am spus tot ceea ce ştiu. Mai departe vă spun procurorii. Vă mulţumesc.

- Liviu Tudose spunea că aţi insistat să vă întâlniţi cu el. Aşa este?


Reporter: Cine v-a rugat să-i oferiţi lui Liviu Tudose o funcţie la DLAF?

Victor Ponta: Am fost chemat ca martor, după cum sigur aţi aflat pe surse. Nu? Şi n-am voi să comentez altceva.

Reporter: Dar la întâlnirea din ianuarie 2014, cine v-a cerut să-i daţi funcţie lui Liviu Tudose?

Reporter: Favoruri pentru domnul Ghiţă aţi făcut?

Reporter: Obişnuiaţi să faceţi asta?

În acest dosar, deputatul Sebastian Ghiță a fost plasat sub control judiciar pe cauțiune. El mai are la dispoziție o săptămână pentru a plăti cauțiunea de 13 milioane de euro. În caz contrar, DNA poate face o nouă cerere pentru ridicarea imunității parlamentarului. 

Anchetatorii DNA Ploieşti, care au deschis recent al patrulea dosar penal pentru fapte de corupţie pe numele deputatului Sebastian Ghiţă, susţin că şi înainte de a deveni parlamentar, dar şi după ce a fost ales deputat, acesta controla numirea sau menţinerea în funcţii importante a unor persoane pe care le-a folosit apoi în ceea ce procurorii numesc „un mecanism infracţional” şi care contribuiau, prin funcţiile pe care le deţineau, la satisfacerea intereselor deputatului.

Potrivit anchetatorilor, pe vremea când era premier, Victor Ponta i-ar fi promis unui procuror din Ploieşti un post important. Era răsplata pentru că l-ar fi ajutat cu informaţii din dosare pe deputatul Sebastian Ghiţă. În dosarul lui Sebastian Ghiţă se vorbeşte şi despre şantaj. Procurorii spun că deputatul ar fi ameninţat şi un om de afaceri cu o campanie de denigrare pe postul Realitatea TV, al cărui manager era la momentul la care s-ar fi petrecut infracţiunea.

Acuzaţiile de scurgere de informaţii care îl vizează pe Sebastian Ghiţă pornesc de la un dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti care ducea la un apropiat al acestuia - preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Martori, dar şi fostul şef al Parchetului, Liviu Tudose, care e acum arestat în dosar, vorbesc despre felul în care ar fi decurs lucrurile.

Citiți și

Dezvăluirile unui fost procuror. Numele lui Victor Ponta, în dosarul lui Sebastian Ghiţă

Referat DNA: „Moneda de schimb” a lui Sebastian Ghiță. Omul de afaceri avea protecția autorităților