Ioana Mihăilă, urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-Covid. Vlad Voiculescu se va întoarce marți la DNA

Data actualizării: Data publicării:
vlad voiculescu arata graficul vaccinarilor
Vlad Voiculescu a ajuns la DNA în dosarul vaccinurilor anti-Covid. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, și Vlad Voiculescu sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid. Voiculescu se va întoarce marți la DNA. 

ACTUALIZARE 18:10 DNA a anunţat vineri că fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19.

ACTUALIZARE 13.10 Ioana Mihăilă a venit și ea la DNA.

ACTUALIZARE 13.00 Vlad Voiculescu este urmărit penal pentru două fapte de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave și complicitate la această infracțiune în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid, a comunicat DNA. 

ACTUALIZARE 12.00. Vlad Voiculescu a ieșit de la DNA.

Fostul ministru al Sănătății nu a dat declarații în fața procurorilor în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID. Voiculescu spune că a luat la cunoștință acuzațiile care i se aduc și că se va întoarce marți, să studieze dosarul.

VIDEO Declarațiile lui Vlad Voiculescu la sosirea la DNA

ACTUALIZARE 9.50. Vlad Voiculescu a ajuns la DNA.

Voiculescu a venit cu mai multe documente referitoare la achiziţiile de vaccinuri, inclusiv cu un grafic privind achiziţiile din UE: "Vedeți un grafic cu verde vedeți media europeană, cu roșu câte a comandat România pentru 2021. România este sub media europeană.

Toate țările au cumpărat pentru 2021, cu excepția Poloniei, e singura țară care a comandat mai puține doze decât România. Avem aici raportul de vaccinare. Vă amintiți cine era la televizor în fiecare zi? Pe prima pagină din raport: recunoașteți personajul? (arată fotografia lui Klaus Iohannis – n.r.) A doua pagină -  domnul Ciucă, pe a treia pagină domnul Ghiorghiță, pe a patra pagină domnul Baciu. Și aici se cam termină"

"Nu e semnătura mea pe contract, nu era atribuția ministrului Sănătății. Puteți să vă întrebați de ce ministrul Sănătății a fost scos din schema, am reproșat asta încă din 2021.

Sunt deciziile lui Cîțu care mereu se consulta cu Iohannis", a mai declarat el.

Știrea inițială

El a declarat la Digi24 că nu a fost implicat în luarea deciziilor și dă vina pe fostul premier, Florin Cîțu.

Vlad Voiculescu: "Premierul a luat toate deciziile, responsabili sunt CNCAV și premierul, acolo era responsabilitatea și responsabilitatea nu se schimbă. Adevărul pe care îl dovedesc toate documentele e că ministerul și ministrul Sănătății nu au fost implicați în deciziile de cumpărare ale vaccinurilor. Mâine (vineri – n.r.) la 10 o să merg la DNA."

În urmă cu două zile, Cîțu a fost pus oficial sub acuzare, în același dosar.. Surse Digi24 spun că fostul premier ar fi refuzat să facă declarații în fața procurorului care îl acuză de complicitate la abuz în serviciu.

Conform procurorilor, în acest dosar "sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane".

"Concret, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului", mai arată procurorii.

Imediat după anunţul DNA, Voiculescu declara că  în septembrie 2021 a citit că există anchete pentru achiziţia de vaccinuri şi a menţionat că spera că lucrurile se vor mişca mai rapid. El a precizat că este ciudat ca înainte de alegeri cu şase luni să apară comunicatul de presă al DNA, care anunţă ancheta. "Cred că ar trebui să ne întrebăm sau să ne aducem aminte cui raporta preşedintele CNCAV, domnul Valeriu Gheorghiţă", a mai afirmat fostul ministru.

USR a anunţat săptămâna trecută că sesizează Comisia Europeană privind acţiunile unor procurori DNA, care subminează separaţia puterilor în stat, principiile democraţiei şi coeziunea europeană, atrăgând atenţia asupra acţiunilor îngrijorătoare şi nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, de a pune sub acuzare foşti miniştri pentru participarea României la achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupţie.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri