Iohannis îl contrazice pe Ciolacu: „Cea mai bună variantă este ca România şi Bulgaria să intre împreună în Spaţiul Schengen”

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis si marcel ciolacu
Iohannis îl contrazice pe Ciolacu și spune că „cea mai bună variantă este ca România şi Bulgaria să intre împreună în Spaţiul Schengen”. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă din timpul vizitei sale în Belgia, că negocierile pentru aderarea României la Spațiul Schengen continuă pe toate planurile, adăugând că cea mai bună variantă este ca România şi Bulgaria să intre impreună în spațiul de liberă circulație, contrazicându-l pe premierul Marcel Ciolacu, care a declarat că Bucureștiul ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria.

Șeful statului a declarat că „negocerile pentru aderarea României la Spațiul Schengen continuă pe toate planurile” și a mulțumit Belgiei pentru sprijin.

„Negocierile pentru aderarea României la Schengen continuă și nu continua la nivel mic, ci toți suntem foarte implicați, toți căutăm să convingem, în special partea austriacă. Se continuă pe toate planurile și evident că se discută mai degrabă informal decât formal și diferite variante de cum se poate continua. Nu e complicat de văzut că există puține variante, ori intrăm împreună cu Bulgaria, ori nu intră niciunul, ori intră unul și celălalt nu. De departe cea mai bună este ca România și Bulgaria să intre împreună și spre asta converg toate negocierile și toate încercările de a-i convinge pe cei care încă sunt reticenți în această chestiune”, a mai explicat el.

Cu o zi înainte, premierul Marcel Ciolacu a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că va cere guvernului spaniol, care deține președinția rotativă de șase luni a Uniunii Europene, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în decembrie pentru a reexamina candidatura României la Spațiul Schengen.

Întâlnirea va avea loc după alegerile din Olanda, pe 22 noiembrie, când calculul politic s-ar putea schimba.

De asemenea, Ciolacu a mai spus că că Bucureștiul ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen.

Iohannis a vorbit și despre temele pe care le-a discutat cu premierul belgian, în timpul vizitei sale.

„Vizita pe care o efectuez astăzi la Bruxelles este o continuare firească a dialogului nostru la nivel înalt, axat pe dezvoltarea continuă a legăturilor excelente dintre România și Regatul Belgiei. În cadrul discuțiilor am salutat creșterea cooperării noastre economice, inclusiv a comerțului bilateral din ultimii ani. Am evidențiat totodată existența unui nivel ridicat al investițiilor directe belgiene în România, precum și prezența semnificativă a antreprenorilor români în Belgia. Am salutat rolul deosebit al comunității românești din Belgia și sprijinul solid pe care autoritățile belgiene îl acordă membrilor comunității noastre de aici, de exemplu pe linie de integrare și acces la educație. Colaborarea în domenii precum cercetarea, sănătatea, sursele alternative de energie, apărarea și educația s-a aflat, totodată, pe agenda noastră de discuții. În domeniul energiei, mă bucur că a fost încheiat astăzi și un Memorandum de înțelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciți cu plumb topit între instituțiile de profil din România și Belgia, respectiv alte trei instituții din Italia și Statele Unite”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a reiterat aprecierea României pentru prezența trupelor belgiene pe teritoriul țării noastre, în cadrul posturii NATO de descurajare și apărare.

„România a transmis sprijinul deplin pentru Israel”

„Prezența militarilor belgieni reprezintă un semnal puternic atât sub aspectul solidarității Aliate, în contextul înrăutățirii situației de securitate din vecinătatea noastră, cât și al relației noastre bilaterale solide. Am discutat, de altfel, cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre, la provocările generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reiterând sprijinul ferm multidimensional pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar. Am avut, bineînțeles, și un schimb amplu de opinii asupra situației îngrijorătoare din Orientul Mijlociu”, a mai spus președintele.

De asemenea, Iohannis a mai declarat că „România a transmis sprijinul deplin pentru Israel, care are dreptul legitim de a se apăra, cu respectarea dreptului internațional umanitar”.

„Am prezentat poziția României privind nevoia protejării tuturor civililor și a eliberării imediate a ostaticilor, precum și referitor la importanța acțiunii umanitare în sprijinul populației palestiniene din Fâșia Gaza. Am evidențiat că este esențială evitarea escaladării conflictului, printr-o acțiune coordonată cu partenerii regionali și Statele Unite, cu scopul obținerii unei păci durabile, în baza soluției celor două state. Am discutat și despre modalitățile de avansare a proiectului european, despre importanța menținerii coeziunii, unității și solidarității europene, în special în contextul geopolitic și pre-electoral de la nivel european”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului a mai adăugat că în timpul discuțiilor a accentuat importanța unei cooperări strânse între România și Belgia.

„Am accentuat importanța unei cooperări strânse între România și Belgia, inclusiv în contextul viitoarei președinții belgiene a Consiliului Uniunii Europene. Am exprimat apreciere pentru sprijinul constant al Belgiei pentru aderarea României la Spațiul Schengen”, a mai declarat Iohannis.

Iohannis susține că procesul extinderii Uniunii Europene trebuie să continue

„Discuțiile noastre au abordat și tema procesului de extindere a Uniunii Europene. Politica de extindere este un proces cu valențe strategice, care trebuie continuat. În acest context, am reiterat sprijinul principial și ferm al României pentru parcursul european al Republicii Moldova și al Ucrainei, precum și al partenerilor din Balcanii de Vest, pe baza meritelor proprii ale candidaților în procesele de reformă. Totodată, am reiterat susținerea fermă a României pentru adoptarea până la finalul acestui an a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. În încheiere, doresc să salut parteneriatul strâns și de încredere dintre România și Regatul Belgiei!”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început, miercuri, vizita în Regatul Belgiei, fiind primit de prim-ministrul belgian, Alexander de Croo, la sediul guvernului.

Şeful statului român se va deplasa la Centrul belgian de Cercetări Nucleare, unde va avea o întâlnire cu grupul de cercetători români din cadrul SCK CEN.

În încheierea vizitei, preşedintele Iohannis va fi primit, la Castelul din Laeken, de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri