Bloomberg: Ciolacu vrea să ceară Spaniei o ședință JAI în decembrie pentru Schengen. România s-ar putea decupla de Bulgaria

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că va cere guvernului spaniol, care deține președinția rotativă de șase luni a Uniunii Europene, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în decembrie pentru a reexamina candidatura României la Spațiul Schengen. Întâlnirea va avea loc după alegerile din Olanda, pe 22 noiembrie, când calculul politic s-ar putea schimba. De asemenea, Ciolacu a mai spus că că Bucureștiul ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen.

Premierul României a numit eșecul aderării la Schengen o „profundă nedreptate”, afirmând că va solicita o întâlnire extraordinară și va cântări măsurile legale pentru a ieși din impas. Ciolacu a subliniat solidaritatea României cu aliații UE și NATO ca stat la granița cu Ucraina. 

„România este cea care și-a asumat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene. Este o necesitate pentru Europa să aibă România și Bulgaria în Schengen”, a declarat Marcel Ciolacu.

Referindu-se la „vetoul nejustificat” al Austriei, Ciolacu a spus că guvernul său are în vedere și o acțiune în justiție la Curtea Europeană de Justiție. El a atacat guvernul de la Viena, spunând că Austria este protejată de un sistem de apărare aeriană la nivelul UE, în calitate de non-membru NATO, chiar dacă România, membră a alianței, contribuie la apărarea regiunii.

„Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, chiar dacă este o țară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare”, a spus Ciolacu.

Austria și Olanda au blocat intrarea în UE anul trecut, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE. Veto-ul guvernului olandez se concentrează asupra Bulgariei.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri