Klaus Iohannis, mesaj la 30 de ani după ce Liviu Babeş şi-a dat foc pentru a protesta faţă de regimul comunist

Data actualizării: Data publicării:
liviu cornel babes

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis sâmbătă, la comemorarea a 30 de ani de când Liviu Babeş şi-a dat foc pe pârtia "Bradul" pentru a protesta faţă de regimul comunist, că există multe feluri de a ne aminti jertfa sa, unul dintre acestea fiind să nu mai lăsăm niciodată un regim abuziv să calce în picioare legea şi drepturile noastre şi să nu mai trăim niciodată în minciună şi frică.

klaus iohannis getty
Klaus Iohannis

Prezentăm mesajul preşedintelui Iohannis:

„În urmă cu exact 30 de ani, Liviu Cornel Babeş şi-a dat foc pe pârtia „Bradul” din Braşov în semn de protest faţă de abuzurile şi fărădelegile regimului comunist.

Gestul său temerar reprezintă una dintre paginile pline de eroism şi în acelaşi timp de dramatism din istoria noastră recentă. Spre disperarea regimului comunist, prin jertfa sa, despre care s-a aflat rapid în presa internaţională, Liviu Babeş a spus lumii întregi că poporul român era asuprit, iar România trăia, acum trei decenii, una dintre cele mai negre perioade din istoria sa.

Liviu Babeş a renunţat la viaţa sa pentru un adevăr. El şi-a continuat însă existenţa în memoria noastră devenind astfel un învingător.

Există multe feluri de a ne aminti de jertfa sa. Unul dintre acestea este să înlocuim cuvintele cu fapte. Să nu ne mai lăsăm minţiţi, manipulaţi! Să nu mai lăsăm niciodată un regim abuziv să calce în picioare legea şi drepturile noastre! Să nu mai trăim niciodată în minciună şi frică!

Fie ca memoria lui să rămână veşnic în inimile noastre!”

Cine a fost Liviu Babeș

Apăsat de nedreptăţile care se întâmplau în România în perioada dictaturii comuniste, Liviu Babeş a recurs la un gest extrem pentru a încerca să trezească naţiunea din letargia în care intrase poporul român. În semn de protest, braşoveanul şi-a dat foc pe pârtia din Poiana Braşov. 2 martie 1989 a fost o zi ca oricare alta în familia lui Liviu Babeș, povestea soţia martirului brașovean în urmă cu câțiva ani.

În ziua de 2 martie 1989, Liviu Corneliu Babeș, atunci în vârstă de 47 de ani, și-a dat foc în timp ce cobora pe pârtia Bradul din Poiana Brașov purtând în mână un carton pe care scria : "STOP MORDER! Brașov= Auschwitz!". Protestul său a fost făcut public mai întâi în străinătate de către turiștii străini care se aflau în acea zi în stațiune.

În aprilie 1989, ziarul „The Free Romanian”, condus de Ion Raţiu, publica povestea tragicului eveniment.

În România, Securitatea a acoperit rapid eroismul lui Liviu Babeş. Sinuciderea lui Liviu Babeş a fost cunoscută doar de către românii care ascultau „Europa Liberă". Postul de radio a transmis ştirea la 12 ore de la tragedie, sub forma unui zvon: „Se pare că în ziua de 2 martie, la Braşov, un cetăţean român şi-a dat foc în semn de protest faţă de atrocităţile săvârşite de regimul Ceauşescu. Nu cunoaştem amănunte, dar ne vom interesa şi vom reveni”.

Un scoțian a încercat să-l salveze pe Liviu Babeș

Puţini ştiu, însă, că primul care a ajuns lângă el când a început să coboare pârtia Bradul în flăcări, a fost un turist, un tânăr scoţian, care pe atunci avea 24 de ani. El şi-a dat haina de pe el ca să stingă flăcările ce îl ardeau pe om de viu.

„Brutal! Crunt! Nu înţelegeam despre ce este vorba. La început am crezut că este vorba despre un accident. Când flăcările au început să se ridice la câţiva metri în aer...a fost pur şi simplu îngrozitor. Un coşmar. Nu aş dori asta nimănui!”, a povestit pentru Digi24 Douglas Wallace, scoţianul care a încercat să îl salveze pe Liviu Cornel Babeş.

A cunoscut-o abia după 25 de ani pe soţia celui pe care a încercat să îl salveze, zadarnic, însă.

„Sunt copleşită. Aproape că nu îmi simt încheieturile. A fost foarte emoţionant. Niciodată nu am sperat că mă voi întâlni cu acest om, care a încercat să salveze viaţa soţului meu", a spus Etelka Babeş, soţia lui Liviu Babeş, după întâlnirea cu turistul scoțian în urmă cu mai mulți ani.

Întrebat ce crede despre sacrificiul românului, dacă a meritat sau nu, scoţianul a răspuns cât se poate de natural: „Simplul fapt că nu mai trăieşti sub teroare... spuneţi-mi, voi! Trăiţi aici! Trebuie să fi meritat, să existe şi o latură pozitivă a tot ceea ce s-a petrecut atunci. Niciodată nu aş fi crezut că o să am o conexiune de acest gen cu România!”, a spus  Douglas Wallace.

Oamenii l-ar numi erou. Scoţianul, însă, spune că el nu a fost decât un mesager, că a luat parte la un eveniment marcant pentru el şi pentru români deopotrivă. Câteva zile mai târziu, The Sunday Times şi cele mai importante cotidiene din lume scriau despre omul care şi-a dat foc în semn de protest faţă de regimul care îi conducea ţara. Câteva luni mai târziu, ţara sa clocotea, prevestind revoluţia din luna decembrie.

Liviu Corneliu Babeș a fost comparat cu Jan Palach, studentul care și-a dat foc, în anul 1969, în piața Wenceslas din Praga, în semn de protest față de invadarea Cehoslovaciei în anul 1968 de către trupe sovietice.

Liviu Corneliu Babeș a fost declarat erou martir în luna iunie 1997, iar o stradă din municipiul reședință îi poartă numele. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri