Laserul de la Măgurele, blocat de trei scări. Un proces cu miză de 66 milioane de euro

Data publicării:
laserul de la magurele

Construcţia celui mai mare laser din lume este blocată. Investiţia la care s-a angajat România nu poate fi finalizată după ce furnizorii de echipamente spun că o parte a clădirii nu respectă planurile, iar echipamentele nu pot fi montate. Reprezentanţii institutului de cercetare susţin contrariul. Disputa a ajuns în faţa judecătorilor, miza procesului fiind de 66 milioane de euro.

Furnizorul, consorţiul european EuroGammaS, a notificat institutul că o şapă denivelată din materiale proaste, trei scări de metal şi acoperişul ar pune în pericol fascicolul gamma, o piesă vitală a proiectului.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului: Niciun echipament nu se montează pe şapă. Dedesubt este o placă antivibraţii de beton, deci trebuie prinsă în acea placă, nu se poate prinde în şapă asemenea echipamente.

La rîndul lui, institutul a aplicat penalizări succesive şi, în final, a reziliat contractul.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului: Trebuia să înceapă montajul în urmă cu 3 ani, au avut întârzieri, am aplicat sancţiuni, penalităţi contractuale de întârziere, le-au plătit.

După rezilierea contractului, firma a dat în judecată institutul de cercetare.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului: Deci nu înțelegem ce se întâmplă. E o problemă inexplicabilă, mai ales că aceste motive invocate de ei sunt pur şi simplu copilăreşti.

Proiectul de 300 de milioane de euro a fost finanţat din fonduri europene. 66 de milioane erau pentru fascicolul gamma. Directorul instituţiei speră să recupereze în instanţă banii plătiţi până în acest moment.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului: Valoarea echipamentului gamma este de 66 milioane de euro, din care am platit deja jumătate, sigur, trebuie să ne recuperăm banii. Nici nu ne-au adus toate componentele pe care noi le-am plătit deja.

Conducerea institutului susţine că acest incident nu influenţează punerea în funcţiune a laserului de mare putere, dar nu poate funcţiona la capacitate maximă.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului: Urmează ca în următoarele săptămâni să înceapă testele finale.

Institutul de cercetare de la Magurele este în subordinea Ministerului Cercetarii și Inovării.

„Ministerul Cercetării şi Inovării şi-a asumat în primă fază rolul de mediator între părțile implicate în conflict, acordând sprijin beneficiarului (IFIN-HH) pentru realizarea proiectului, însă odată ajuns litigiul în instanță, intervenția ministerului nu mai este posibilă, soluția urmând să fie indicată de o hotărâre judecătorească definitivă”, se arată într-un răspuns al ministrului Cercetării, Nicolae Hurduc.

Reprezentanții EuroGammaS nu au putut fi contactați pentru a ne oferi un punct de vedere. Comisia Europeană ia în calcul anularea finanțării, dacă cele doua părți nu se înțeleg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri