MApN neagă că o dronă rusească ar fi căzut în Tulcea, după atacul asupra portului Izmail

Data actualizării: Data publicării:
portul izmail a fost atacat
Rusia a atacat miercuri dimineață portul Izmail de pe Dunăre, la 15 kilometri de Tulcea. Foto: Imagini amator

Ministerul Apărării a reacționat, joi, după ce primarul comunei Ceatalchioi a spus că dronele rușilor care au lovit portul Izmail au trecut în România și una a căzut în pădure. Potrivit MApN, la fața locului nu s-a găsit nicio dovadă care să confirme aceste informații.

„MApN s-a autosesizat după ce a văzut relatările din presă. A trimis la fața locului o echipă de cercetare, care nu a găsit nimic care să confirme informațiile apărute în spațiul public”, a transmis un purtător de cuvânt al Guvernului.

„O echipă de specialiști din cadrul Forțelor Aeriene Române s-a deplasat în cursul acestei zile la fața locului pentru a investiga situațiile semnalate. Până la acest moment, nu au fost identificate elemente concrete care să probeze ipotezele vehiculate.

În ceea ce privește situația generată de atacurile executate în ultima săptămână, care au vizat elemente de infrastructură portuară ucraineană din localitățile din Ismail și Reni, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României. Dronele utilizate de Federația Rusă în aceste atacuri ilegale și nejustificate nu au intersectat în niciun moment spațiul aerian al României”, a transmis MApN, într-un comunicat de presă.

De asemenea, MApN ține să reitereze comunicatul de ieri, că nicio dronă nu a intrat în spațiul aerian al României. „Așa cum am informat și în alte situații, Ministerul Apărării Naționale a întărit măsurile de vigilență, monitorizând permanent spațiul național terestru, maritim și aerian, stabilite prin planurile naționale și aliate, și cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”, a mai transmis Ministerul. 

Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, din Tulcea, a povestit la Digi24 momentele terifiante prin care au trecut localnicii miercuri dimineață, după atacul cu drone asupra portului Izmail. El a spus că oamenii au povestit că dronele au trecut pe deasupra caselor lor și că una ar fi căzut în pădure.

"Localnicii confirmă mai mulți că dronele au trecut în linie dreaptă pe deasupra locuințelor din Ceatalchioi. Teama e foarte mare. Nu a fost găsită nicio dronă prăbușită. Există mărturia unor localnici, marinari, că o dronă ar fi căzut în pădure. S-a căutat, dar nu s-a găsit nimic. Nici nu ai cum în desișul ăla de pădure”, a afirmat edilul.

Rusia a atacat miercuri dimineață portul Izmail de pe Dunăre, la 15 kilometri de Tulcea. Potrivit unor informaţii ucrainene, acest atac nu a fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acţiune, ca la Odesa şi Ciornomorsk, începând de la 18 iulie, ci cu drone de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136.

Dunărea este ultima cale de export a grânelor din Ucraina de la 17 iulie, după ce Rusia s-a retras din Acordul de la Istanbul.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri