Marine Le Pen şi mai mulţi conservatori au dat luni șah mat şefului statului francez, care a încercat să-și promoveze o lege fără a dispune de majoritate. Adunarea Naţională - camera inferioară a parlamentului Franţei - a respins proiectul de lege a imigraţiei înaintat de guvern şi susţinut de preşedintele Emmanuel Macron, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Agenţia apreciază că voturile negative ale formaţiunii de extremă dreapta conduse de Marine Le Pen şi de mai mulţi conservatori reprezintă o lovitură pentru şeful statului, care încearcă să promoveze legi fără a dispune de o majoritate. Deputaţii au adoptat cu numai două voturi peste minimul necesar o moţiune de respingere, depusă de Verzi.
Votul nu obligă guvernul să demisioneze şi nu înseamnă sfârşitul pentru legea imigraţiei, menţionează Reuters. Textul poate fi acum retrimis către camera superioară, către un comitet comun format din senatori şi deputaţi care să găsească un compromis sau - mai puţin probabil - retras. Există şi varianta recurgerii la prerogativele speciale ale executivului pentru a forţa adoptarea legii fără vot.
Legea imigraţiei a fost importantă pentru planurile lui Macron de a dovedi că poate fi mai dur în privinţa statului de drept şi a ordinii publice, permiţând în acelaşi timp accesul în Franţa al lucrătorilor străini care pot contribui la economia naţională. Fără majoritate parlamentară, el nu a reuşit însă să promoveze un proiect cu prevederi stricte neagreate de extrema stângă şi aspecte mai liberale criticate de unii conservatori şi de extrema dreaptă.
Guvernul de la Paris a prezentat propunerea legislativă ca vitală pentru expulzarea mai uşoară a infractorilor. Una din prevederi elimina interdicţia de expulzare a migranţilor sosiţi în Franţa înainte de a împlini 13 ani, cum a fost cazul islamistului de origine rusă care ucis un profesor în octombrie.
Alte articole dezbătute intens erau legate de continuarea accesului la asistenţă medicală gratuită pentru migranţii din afara Uniunii Europene sau de facilitarea legalizării pentru angajaţii din domeniile care se confruntă cu penurii de forţă de muncă, cum ar fi cafenelele şi restaurantele.
Editor : M.I.