Video Exclusiv Mărturia unui tânăr român repatriat din Fâșia Gaza: Am venit cu mama. În Gaza nu e apă, curent, pâine, nu poți suna ambulanța

Data actualizării: Data publicării:
abdel

Abdel, un băiat de 19 ani, student la Facultatea de Medicină din Gaza, a ajuns noaptea trecută în România, alături de mama sa, care este româncă. Tatăl său, originar din Gaza, a rămas în Deir al-Balah, unde este medic de familie. Tânărul, student în anul al doilea, povestește că universitatea lui din Fâșia Gaza a fost distrusă de bombardamentele israeliene și că a pierdut multe rude și prieteni. Fără electricitate, apă, combustibil și alimente, în Gaza oamenii stau și câte 10-12 ore la coadă pentru câteva pâini, mai susține el. Cu toate că este în siguranță acum, băiatul încă nu știe ce va face și dacă va putea să își continue studiile în România.

"Drumul a fost foarte greu. A durat multe ore, jumătate am stat între palestinieni și egipteni, dar ambasada și românii ne-au ajutat mult. Ei ne-au plătit avionul și vizele, ne-au adus și mâncare, dar drumul e foarte greu și încă mai sunt mulți români blocați acolo. Când am plecat eram 100 și după noi mai trebuiau încă 50 să plece, au închis granița și acum ei sunt blocați acolo", a relatat acesta despre venirea în România.

"Am venit numai cu mama. Și tata a rămas acolo. El e medic, lucrează acolo", a mai spus tânărul despre tatăl său, care nu poate să vină în România.

"Bagajul strict-necesar, haine de luat pe drum, dar am pierdut multe chestii, eu am pierdut facultatea, s-a bombardat facultatea, eu sunt în anul al doilea, nu mai pot să continui. Sunt unii prieteni pe care i-am pierdut, din rude au murit, din rude au pierdut case. Mulți români care au venit și au pierdut casele. Stau în Gaza, în Deir al-Balah, eram în anul al doilea la Medicină. Aici sunt bunicii mei și nu știu acum ce voi face cu facultatea, dacă pot să o continui aici sau nu. Nu știu cum o să se întâmple în viitor. Vreau să văd dacă se poate, dacă e cineva care să mă ajute.

Casa noastră încă n-a suferit și numai oamenii de lângă noi. Nu este apă, curent, internet, nu poți să suni la ambulanță. Nu e pâine. Stai la rând 10-12 ore să iei 5-6 pâini, nu mai e benzină", a mai povestit acesta despre ce s-a întâmplat în Gaza.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri