Măsurile anunțate de Ministerul Educației pentru limitarea riscului seismic în școli

Data publicării:
elevi alergand, in miscare, pe holul unei scoli
Elevi pe holul unei școli. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Educației a anunțat o serie de măsuri pentru limitarea riscului seismic în unitățile de învățământ. Este vorba despre consolidarea clădirilor cu risc seismic și informarea elevilor și profesorilor despre pașii care trebuie urmați în caz de cutremur.

Ministerul Educației a cerut de la conducerea Ministerului Dezvoltării o situație defalcată pe județe a clădirilor cu destinația unități de învățământ care sunt expuse riscului seismic și care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică.

A fost solicitată și o întrevedere pentru a discuta pașii concreți care trebuie parcurși în vederea consolidării școlilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

„Li s-a solicitat, tuturor inspectoratele județene/al municipiului București, evidența planificării activităților de simulare pentru situații de urgență existente la nivelul fiecărei unități de învățământ din subordine. Fiecare instituție de învățământ are obligația de a organiza, conform unei planificări realizate la începutul anului școlar, exerciții practice de simulare privind modul de comportare și de acțiune în cazul producerii unei situații de urgență”, se arată în comunicat.

Ministerul Educației a trimis, din nou, inspectoratelor județene Protocolul privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a copiilor, elevilor și studenților din învățământul național preuniversitar și superior. În baza acestui protocol, conducerea inspectoratelor școlare are obligația de a analiza modul de organizare a acestor activități de simulare pentru situații de urgență în unitățile de învățământ.

Inspectoratele școlare au fost informate cu privire la faptul că trebuie începută, până la 1 ianuarie 2025, expertizarea tehnică a clădirilor cu destinația unități sau instituții de învățământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție. Expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție vor fi încheiate până la data de 1 iunie 2026.

De asemenea, Ministerul Educației va avea pe site o secțiune care va cuprinde materialele informative diseminate prin inspectoratele școlare cu privire la măsurile privind comportamentul și protecția în caz de cutremure. În aceeași secțiune, va fi introdusă și planificarea activităților de simulare pentru situații de urgență, transmisă de inspectoratele județene pentru unitățile de învățământ din subordine, se mai arată în comunicat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri